Keresztes lovagok jobbról, balról

A keresztény jobboldal azért vesztette el a kultúrharcot, mert egyre radikálisabbá váló követelései mögül a konzervatívok és a hívők egy része is kihátrált. Könnyen lehet, hogy a tudományosság nevében fellépő, egyre szektásabb liberális elitre is hasonló sors vár.

„A 20. század utolsó negyedének vallási kérdések és értékek körüli kultúrharca a jobboldali fanatikusok vereségével zárult. De alighogy véget ért, máris újabb ütközet van kirobbanóban. Ezúttal azonban nem a keresztény jobboldal, hanem osi ellenségeik, az amerikai politikában befolyásossá vált világiak lendülnek támadásba” – olvassuk Joel Kotkin publicisztikáját a Forbes magazinban.

Az elmúlt évtizedekben a keresztény jobboldal a hagyományos konzervatív értékek – haza, család, vallás – nevében igyekezett elérni, hogy az amerikai társadalmat a kormány segítségével terelje vissza az általa helyesnek tartott útra: támogatta a melegházasság betiltásáról szóló törvényt, fellépett az ossejtkutatás ellen, ellenezte az eutanáziát és igyekezett korlátozni az abortuszhoz való jogot.

Kotkin elismeri, hogy a keresztények sokszor nemes értékek képviseletében lépnek fel, mint például a jótékonyság és az emberi élet szentsége. Máskor azonban olyan eszméket támogatnak, amelyek ellentetések a többség, gyakran még a hívok meggyozodésével is.

A baloldali értelmiség szemében babonának számító vallási értékek képviselete helyett a tudományosságot kell a politika homlokterébe állítani. A keresztény fundamentalisták és a baloldali liberális kultúrharcosok általában ellentétes célokat fogalmaznak meg, de közös bennük, hogy saját világnézetüket akarják ráeroltetni a társadalomra – véli Kotkin. A retorika is hasonló: a keresztény radikálisok szentségtörésnek és istentelenségnek tekintik a vallási dogmákkal ellentétes álláspontot, a haladó baloldali liberálisok babonás ostobaságnak vagy korlátolt egoizmusnak bélyegzik azokat, akik nem támogatják az ossejtkutatást és az abortusz legalizálását. Azokat, akik akár csak eltúlzottnak tartják a globális felmelegedés veszélyeit, szabályosan kiátkozzák. Az Obama-kormány célja, hogy rákényszerítse az embereket, hogy kevesebbet autózzanak. Lenézik és korlátoltnak tekintik a környezetbarát technológiák árát sokalló átlagamerikaiakat. A tudomány nevében törvényekkel korlátoznák az egészségkárosító magatartást: a dohányzást és az egészségtelen táplálkozást.

Az egyre fundamentalistább célokat megfogalmazó és egyre radikálisabb megoldásokat követelo keresztény jobboldal vereségét az okozta, hogy a mérsékelt konzervatívok is kihátráltak mögüle. Könnyen lehet, hogy az egyre inkább a nagyvárosi liberális értelmiség szuk rétegének értékei nevében fellépo baloldalra is ez a sors vár – figyelmeztet az amerikai publicista.

Abortuszellenes tüntető 
az amerikai Legfőbb Bíróság épülete előtt Washingtonban, 2007-ben
A pro-life supporter demonstrates in front of the U.S. Supreme Court during a rally marking the Court's decision on legalized abortion in Washington January 22, 2007. It is the 34th March for Life rally marking the U.S. Supreme Court's decision in Roe vs. Wade legalizing abortion. REUTERS/Jim Young (UNITED STATES)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.