Kereszténygyilkosságért ítéltek halálra egy muszlimot Egyiptomban

Hat kopt keresztény és egy rendőr meggyilkolásáért halálra ítéltek vasárnap Egyiptomban egy muzulmán férfit, két tettestársa pedig életfogytig tartó börtönbüntetést kapott a tavaly januárban elkövetett bűncselekményért.

A tettesek a kopt ortodox keresztények karácsonyán az ország déli részén található Nagaa Hammádi városban autójukkal elhaladtak templomból távozó kopt hívek mellett, és tüzet nyitottak rájuk. Halálos lövést kapott egy ott posztoló rendőr is.

A 39 éves Mohammad Ahmed Huszeint bűnösnek találták az előre kitervelt hétszeres emberölés, valamint az állampolgárok megfélemlítése vádjában. A bíróság ítéletét még jóvá kell hagynia az ország legfelsőbb muzulmán vallási méltóságának, a kairói nagymuftinak.

A koptok, azaz egyiptomi keresztények a mintegy 80 milliós ország lakosságának nagyjából tíz százalékát teszik ki. Immár több mint húsz éve folyamatosan hátrányos megkülönböztetésre panaszkodnak. Az egyiptomi belügyminisztérium akkor azt állította, hogy a tettesek feltehetően meg akarták torolni, hogy tavaly novemberben egy keresztény férfi megerőszakolt egy 12 éves muzulmán lányt. A novemberi bűntény után öt napig tartottak a zavargások Nagaa Hammádiban és a környékbeli falvakban, a helyi muzulmánok keresztény tulajdonban lévő ingatlanokat támadtak meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.