Keresztényből van a legtöbb a világon

A világ vallásainak követői közül az iszlám hitűek a legfiatalabbak, életkoruk mediánja (statisztikai középértéke) 23 év, míg 36 esztendővel a zsidók a legidősebbek – derül ki az amerikai Pew kutatóközpont tanulmányából.

A jelentést 232 országból származó 2500 forrás, köztük népszámlálási adatok és felmérések alapján készítették. Eszerint Földünk lakóinak egyharmada keresztény (2,2 milliárd fő), egynegyede muzulmán (1,6 milliárd) és egyhatoda hindu vallású (egymilliárd fő). A globális medián 28 év, a keresztényeké 30 év.

A népi és a törzsi vallások követői a világ népességének hat százalékát jelentik, a kis vallások követői – a szikhek, a taoisták, a zoroasztriánusok és a bahiáiak – pedig együtt kevesebben vannak egy százaléknál. Tizennégymillió fővel a zsidók mindössze 0,2 százalékát alkotják a világ lakóinak. Minden hatodik ember a Földön egyik valláshoz sem sorolható; több mint háromnegyedük Ázsiában – nagyrészt Kínában – él.

A jelentés tanúsága szerint azoknak a vallásoknak a követői, amelyekben a legalacsonyabb az életkor mediánja – a muzulmánok és a hinduk között –, a legmagasabb a népszaporulat, a legtöbb a szegény és a legalacsonyabb a nők képzettségi szintje. Azokban a muzulmán országokban – Tunéziában, Iránban és Indonéziában –, ahol a kormány támogatja a nők oktatását, magasabb a medián életkor. Alan Cooperman, a Pew kutatási társigazgatója elmondásából kiderül az is, hogy kereszténység a legegyenletesebben elterjedt vallás a világon, és  ironikus, hogy csak éppen a Közel-Keleten és Észak-Afrikában nem – ott, ahonnan származik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.