Keresztény templomok égnek Etiópiában

Nyolc templomot, egy bibliaiskolát és 17 keresztény otthont gyújtottak fel muzulmán támadók az etiópiai Asendabo városában. A március 2. óta tartó pogromsorozatot az a vád robbantotta ki, hogy a helyi keresztények megszentségtelenítették a Koránt.

A washingtoni Nemzetközi Keresztény Jogvédő Központ (ICC) jelentése szerint a szombati támadással együtt már 13-ra nőtt a keresztény templomok ellen elkövetett támadások száma. A környező falvakra is átterjedő erőszak nyomán során több mint 150 keresztény veszítette el az otthonát.

A keresztények az etióp kormánytól kértek védelmet, a hatóságok pedig biztonsági egységeket küldtek a térségbe, de így sem tudták a megállítani a muzulmán támadókt . A Nyugat-Etiópiában fekvő Asendabót 2006 óta egyébként már több tucat, halálos áldozatokat követelő  és templomok felgyújtásával végződő támadás érte. Több tízezer keresztény kényszerült otthona elhagyására.

„Az etióp vezetők kötelesek megvédeni polgáraikat a támadásoktól. A nemzetközi emberi jogokat durván megsértő, valamint kötelességszegő magatartás az a kormány részéről, ha hagyja a muszlimokat, hogy meggyilkolják a keresztényeket és elpusztítsák a tulajdonaikat. Arra kérjük a nemzetközi szervezeteket, hogy lépjenek kapcsolatba az etióp követséggel és kérjék a helyi kormány közbelépését” – szólalt fel az erőszak megfékezése érdekében Jonathan Racho, az ICC afrikai területi igazgatója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.