Keresztény bányászokat végeztek ki Kenyában

Az al-Shabaab szélsőséges iszlamista felkelőcsoport fegyveresei megöltek harminchat, többnyire keresztény kenyai bányamunkást. A támadás az észak-kenyai Mandera városától történt. A szomáliai szélsőséges szervezet tagjai a múlt héten 28 ember végeztek ki, amiért azok nem tudtak felolvasni a Koránból.
Helyi lakosok szerint az al-Shabaab fegyveresei elkülönítették a muszlimokat a többi embertől, és a keresztényeket lelőtték. Nem sokkal korábban egy szomszédos tartományban megöltek egy embert egy népszerű bárban.

A bányamunkásokat érő támadás kedd reggel történt. Szemtanúk szerint az áldozatokat éjszaka fogták el, mikor a sátraikban aludtak a bánya közelében. Az eset Kormey-ban történt, 15 kilométerre a kenyai-szomáliai-etióp hármas határnál fekvő Manderától. A város lakosságának többsége muszlim. A mészárlásban harminchat keresztény kenyai vesztette életét, akik az ország déli területeiről jöttek. Egy BBC-nek nyilatkozó férfi azt mondta, az áldozatokat közelről fejbe lőtték. Más beszámolók szerint a munkások sátrait szétlőtték.

Az al-Shabaab szervezet vállalta felelősséget a támadásért. A szomáliai terrorszervezet a múlt héten hasonló okok miatt végzett ki 28 embert egy Nairobiba tartó busz hatvan utasa közül. A csoport tagjai tesztelték az utazókat, hogy kiderítsék, ki muzulmán és ki nem. Felolvastattak mindenkivel a Koránból. Aki nem tudott helyesen olvasni, azt kivégezték.

A bárban elkövetett gyilkosság hétfő este történt Wajir városában. Beszámolók szerint egy fegyveres férfi tüzet nyitott a bárban és gránátot hajított el az épületben, megsebesítve tizenkét és megölve egy embert.

Az al-Shabaab szélsőséges iszlamista szervezet 2011 óta követ el támadásokat Kenyában, válaszként arra, hogy az afrikai ország katonákat küldött a határ mentére. A szomáliai csoport által elkövetett eddigi legbrutálisabb támadásban 67 embert öltek meg egy Nairobi bevásárlóközpontban. De több tucat embert öltek meg fegyveres rajtaütésekben az ország keleti pártjainál.

A kialakult helyzet amiatt a kenyai ellenzék és néhány kormánypárti politikus is lemondásra szólította fel Joseph Ole Lenku belügyminisztert és David Kimaiyo rendőrfőnököt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.