Keresztbe tehet a fű szerelmeseinek az uruguayi elnökválasztás

A magánszemélyek regisztrációját követően a kannabisztermesztők klubjainak bejegyzése is megkezdődött Uruguayban. A marihuána szerelmesei azonban attól tartanak, hogy a konzervatív jelölt előretörése az elnökválasztás hajrájában veszélybe sodorhatja a szépen fejlődő ágazatot.

Komoly szabályok övezik a könnyű drog termesztését és előállítását a világ első országában, ahol tavaly teljes a legalizáció útjára léptek. A regisztrált klubok legfeljebb 45 tagot számlálhatnak, és évente maximum 99 növényt termeszthetnek, de szigorúan a legközelebbi iskola vagy elvonó központ 150 méteres körzetén kívül. A klubokba csak felnőtt uruguayi – vagy letelepedési engedéllyel rendelkező – állampolgárok léphetnek be, akik saját használatra évente legfeljebb 480 gramm kannabiszt (6 növényt) termeszthetnek.

A marihuána termesztését, árusítását és használatát engedélyező, tavaly decemberben elfogadott törvényjavaslatban azonban gondoltak azokra is, akik nem kívánnak otthon növényt nevelni, így ők gyógyszertárban szerezhetik be a marihuánát – hetente max. 10 grammot –, ám az állami kézben lévő árusítás csak jövőre indul be.

Ezt a tervet azonban némileg beárnyékolja az elnökválasztás, ami sokakban reményt, másokban aggodalmat kelt. A José Mujica elnök nevéhez fűződő legalizáció ugyanis megosztja az uruguayiakat: egy tavalyi közvélemény-kutatás tanúsága szerint az emberek több mint 60 százaléka nem támogatja a legalizációt.

Amennyiben Mujica utódja nem az általa támogatott és az október 26-i első fordulót 47 százalékkal nyerő Tabaré Vázquez lesz, hanem a 31 százalékot szerző, jobbközép Nemzeti Párt jelöltje, Luis Lacalle Pou, könnyen megeshet, hogy Uruguay mégsem lesz úttörő a legalizáció terén.

Lacalle ugyanis sosem rejtette véka alá véleményét, miszerint a Latin-Amerikában különösen aktív drogkartellek legyőzésének módja nem a marihuána teljes legalizálása. „Ellenzem, hogy az állam drogot állítson elő, árulja azt, és ebből tegyen szert bevételre" – idézi a konzervatív jelölt szavait a Reuters.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.