Kereskedelmi háború jöhet a szankciók után

Szerdán válaszszankciókról döntött Oroszország, előjeleként annak, hogy kereskedelmi háborúba torkollhatnak az ukrajnai válság miatt Oroszország ellen hozott büntetőintézkedések.

Vlagyimir Putyin államfő rendeletet írt alá, amely egy évre megtiltja vagy korlátozza az élelmiszerek és agrártermékek importját a büntetőintézkedésekben részes országokból ( így az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiábó). A részleteket a kormány dolgozza ki, de az már kiderült, hogy az állat-egészségügyi hatóságok leállítják az amerikai baromfitermékek behozatalát.

Donald Tusk lengyel kormányfő szerint az elmúlt napokban megnőtt a veszélye egy ukrajnai orosz katonai beavatkozásnak, a NATO pedig attól tart, hogy Oroszország humanitárius indokokkal magyarázhat egy ilyen akciót. A kelet-ukrajnai hadműveletek térségében kialakult helyzetről – Moszkva kezdeményezésére – tárgyalt is az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Az orosz nagykövet humanitárius katasztrófáról beszélt, és a Nemzetközi Vöröskereszt ellenőrzése alatt orosz segélyt ajánlott a régió lakóinak, Kijev azonban cinikusnak nevezte az indítványt, és képviselője hangoztatta, a kormány az ellenőrzése alatt tartja a helyzetet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.