Kerékpárokkal hajtottak át a határon a szír menekültek

A migránsoknak most kivételesen nem a szerb-magyar határon sikerült áttörniük, hanem jóval északabbra, egy észak-norvégiai átkelőnél bicikliztek Oroszországba.

Több mint száz szíriai menekült játszott ki egy apró kiskaput a Storskog határátkelőnél, amely mindössze két órányi autóútra van az oroszországi Murmanszk városától. A két ország által kötött megállapodások szerint csak az a személy számít illegális határátlépőnek, aki gyalog kell át a határon, vagy valaki papírok nélkül átviszi. A szíriai menekültek a szabályokat megkerülve, kerékpárokra ültek és átbicikliztek a határátkelőn - számol be a Local.

Az egyik norvég határőr elmondta: a turisták eddig is kerékpárokkal mentek át a határon, de egyre gyakrabban fordul elő, hogy menekültek bicikliznek át Oroszországba. A norvég hatóságok eddig 133 - többségében szíriai - menekültről tudnak, akik a határátlépésnek ezen formáját választották.

Az Oroszországgal határos Kirkensen régió vezetője ugyanakkor elmondta, hogy a biciklisek mellett egyre több embercsempészt tartóztatnak fel a határon. A jövőben változtatnának a jogszabályokon is, és szigorúbban járnának el a migránsok szállítóival.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.