Kérdőjeleket hagy Washingtonban Somogyi leváltása

Igen különös hangulatban zajlott két, több éves külszolgálatát lezáró magyar diplomata búcsúfogadása csütörtök este a washingtoni magyar nagykövetségen. Forrásaink szerint Bajnai Gordonnak az év végéig van rá esélye, hogy fogadják a Fehér Házban, és ezt egyes gauntánamói foglyok mielőbbi befogadása alaposan növelheti.

Kimondatlanul ugyanis Somogyi Ferenc nagykövet búcsúrendezvényei is megkezdődtek ezzel. A kétoldalú kapcsolatokban dolgozó egyes amerikaiak magánbeszélgetésben meglepetésüket, sőt megdöbbenésüket fejezték ki a váratlan képviseletvezetőváltás kapcsán.

- Ilyen szinten, jóval idő előtt, ráadásul volt külügyminiszter esetében, és minden látható ok nélkül ez furcsa lépés - mondta egyikük. Megnyugvással fogadták viszont az általunk megkérdezettek legalább a leendő misszióvezető, Szombati Béla személyét.

- Meglepődtem a parlamenti választásokhoz ilyen közel eső váltás hírére. Különösen, hogy a Fidesz jól ismert álláspontja szerint kormányra kerülése esetén saját jelöltjeit helyezi a legfontosabb nagykövetségek élére.

Somogyi nagykövettel kiválóan együtt tudtunk dolgozni, és megítélésem szerint ő igen jó hírrel és kapcsolatrendszerrel rendelkezett Washingtonban.Mindettől függetlenül üdvözöljük majd az Európában és Amerikában tekintélyt szerzett Szombati nagykövetet, és támogatjuk majd munkájában, amennyire tudjuk - mondta lapunknak Max Teleki, a Washingtonban legbefolyásosabb magyar érdekvédelmi szervezet, az Amerikai Magyar Koalíció elnöke. Ő volt egyetlen beszélgetőpartnerünk, aki névvel vállalta a nyilatkozatot.

A washingtoni külügyminisztérium egy illetékese csütörtökön - "hivatalosan" legalábbis - nem tudott a magyar nagykövetváltásról. Budapesten a Külügyminisztérium pénteken nem válaszolt munkatársunk kérdésére, miszerint beadták-e már a leendő misszióvezető, Szombati agrément-kérelmét, amelyben a diplomáciai gyakorlat szerint a fogadó ország jóváhagyását kérik a kiküldetéshez.

Somogyi távozása - kevesebb mint két évvel a kiérkezése után - a brüsszeli EU-képviselet mellett a legfontosabb magyar nagykövetség teljes lefejezésével járhat együtt, ugyanis megerősített hírek szerint a még egy éve sem kiküldött első beosztott diplomata cseréjét is tervezi a Külügyminisztérium.

Úgy tudjuk: a posztot felajánlották két, otthon dolgozó diplomatának, akik azonban nem fogadták el. Egyikük legalábbis azért nem - mondták forrásaink -, mert a külügyes várakozások szerint jövő nyárig kormányváltásra kerül sor Magyarországon, és ez a poszt is könnyen áldozatául eshet majd a személyi átrendeződéseknek, vagyis mindössze egyéves kiküldetésről lenne szó.

A csütörtökön búcsúztatott diplomatákkal együtt így lényegében a teljes politikai vonal lecserélődhet a képviseleten. Nem marad folytonosság, "intézményi emlékezet" - mondja egy diplomata.

A Bush-Obama adminisztrációváltással, valamint a Gyurcsány-Bajnai kormányváltással egyébként igen gyorsan, mindössze fél év alatt lecserélődött az amerikai-magyar diplomáciai kapcsolatrendszerben dolgozó csaknem összes meghatározó szereplő, beleértve a két külügyminisztert és nagykövetet, az illetékes amerikai államtitkárt is.

Az elmúlt másfél évet tekintve, vagyis Tom Lantos képviselőházi külügyi bizottsági elnök halálától számítva pedig ugyanez igaz az amerikai kongresszusi vonalra is. A folytonosságot még a honvédelem képviseli a leginkább, hiszen Szekeres Imre és Robert Gates évek óta, kormányokon átívelően betölti a posztot, valamint Németh Zsolt külügyi bizottsági elnök.

Befolyásos (de nem diplomáciai) washingtoni magyar körökben is élénken vitatják Somogyi Ferenc leváltásának hátterét. - Nem látom a dolog értelmét. Ha a sikert a diplomáciai aprómunkán mérik le, akkor a váltást semmi sem indokolja, az pedig, hogy a miniszterelnököt fogadják-e a Fehér Házban, nem ezen fog múlni.

Egyébként sincs ilyen meghívás előkészítés alatt - mondja egy, a kétoldalú kapcsolatokat évtizedek óta figyelő szakember. Másvalaki szerint Bajnai Gordon akkor "előzhet a protokollsorban", ha mielőbb konkretizálódik, hogy hazánk mely guantánamói foglyokat hajlandó befogadni, és ez kiemeli a kilenc EU-tag közép-kelet-európai ország vezetői közül.

Az általunk megkérdezettek nem lényeges elemnek - hanem inkább a szervezetre jellemzőnek - tartják az Amerikai Magyar Szövetség szerdán közölt, Barack Obamához írt levelét, amelynek lényege: a közelgő magyarországi parlamenti választásokra való tekintettel az amerikai elnök egyelőre ne fogadja Bajnait.

Az mindenki előtt világos, hogy egy idő után az amerikaiak a magyar kampányidőszakra hivatkozva valóban nem tartják indokoltnak a fehér házi meghívást, vagyis karácsony után ilyesmire nincs igazán esély. A kérdés az, hogy addig van-e. Van, aki felveti: ha Bajnait most fogadják, akkor a következő kormányfőt egy-két évig majd biztosan nem, mert annyi ország áll sorban.

Washingtonban úgy tudni: a kora ősszel mind a miniszterelnök, mind pedig Orbán Viktor Fidesz-elnök az amerikai fővárosba készül egyébként is. A Bajnai-kormány megalakulása óta Oszkó Péter pénzügyminiszter, majd Balázs Péter járt itt. (Szekeres Imre még márciusban vizitelt a Pentagonban.)

Somogyi Ferenc és George W. Bush 2007. szeptember 21-én.
2009-07-03,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.