Rabszolgamunkára kényszerítik a koreaiakat

Az ENSZ jelentése szerint közel 50 ezer  észak-koreai dolgozik külföldön olyan körülmények között, amik kimerítik a kényszermunka fogalmát.

A munkások alig kapnak fizetést, alultápláltak és gyakran arra kényszerítik őket, hogy napi 20 órát dolgozzanak. A munkáltatók "jelentősen magasabb összeget" fizetnek közvetlenül az észak-koreai kormánynak - számol be Marzuki Darusman jelentése alapján a BBC.

A munkások többsége Kínában és Oroszországban dolgozik elsősorban bányákban, textilgyárakban és építkezéseken. Ázsia, Afrika, a Közel-Kelet és Európa más országai is érintettek azonban Darusman, az észak-koreai emberi jogokkal foglalkozó speciális előadó beszámolója alapján.

Véleménye szerint azok a vállalatok, akik így alkalmaznak észak-koreai munkaerőt, "bűnrészessé válnak a kényszermunka elfogadhatatlan rendszerében".

A munkások egyfajta kemény valutát jelentenek az országnak, ami "nagyon kellemetlen helyzetben van jelenleg mind pénzügyileg, mind gazdaságilag".

Becslése szerint Észak-Korea 1,2-2,3 milliárd dollár bevételre tesz szert évente a munkaerő külföldre kölcsönzésének rendszerével. Az országot 2006 óta sújtják nemzetközi szankciók az atomfegyver kísérletei miatt, ami miatt alig van külföldi valutája.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.