Kényszerleszállást hajtott végre egy óriásgép Gatwicken

Három futóművel szállt le egy Boeing Angliában. A "hős pilótát" megtapsolták landolás után, néhányan könnyebben megsérültek. Este újraindították a forgalmat a fapados repülőtéren.

Kényszerleszállást hajtott végre hétfőn a Virgin Atlantic brit légitársaság egyik óriásgépe a londoni Gatwick repülőtéren. A légikikötőben az incidens után leállt a forgalom; a zárlat budapesti járatot is érint. 

A légitársaság egyik Boeing 747-400-as típusú repülőgépe Las Vegasba indult volna 447 utassal és 15 fős személyzettel a fedélzetén, ám a felszállás után nem sokkal a pilóták a négy fő futómű egyikének meghibásodását észlelték. A gép csaknem négy órán át körözött először a nyugat-angliai Bristol-csatorna légterében, majd a dél-angliai Brighton, illetve a Londontól délre fekvő Gatwick repülőtér környékén. Eközben a pilóták egyrészt üzemanyagot engedtek ki a repülőgépből a megfelelő leszállási súly elérése végett, másrészt különböző manőverekkel megpróbálták a félig behúzott állapotban megrekedt futóművet teljesen kiengedni. Miután ez nem sikerült, a működőképes másik három fő futóművel baj nélkül leszálltak. Az incidens során sérülés nem történt.

A repülőgépről az utasok a tűzoltóság mentőjárműveinek lépcsőin távoztak, az önműködően felfúvódó vészcsúszdákat nem kellett kinyitni, mert tűz nem ütött ki.

Az utasok arról számoltak be, hogy a kényszerleszállás előtt a személyzet utasítására vészhelyzeti testtartást kellett felvenniük. A gépről távozók a BBC-nek nyilatkozva kivétel nélkül dicsérték a pilóták és a kabinszemélyzet teljesítményét. A repülőgép azonban még hétfő este is Gatwick egyetlen kifutópályáján vesztegelt, így a repülőtér járatokat sem fogadni, sem indítani nem tudott. A beérkező járatokat London másik négy nemzetközi repülőterére irányították át, ám a felszálló forgalom teljesen leállt.

A Daily Mailnek az egyik utas, Dan Crane azt nyilatkozta: a kényszerleszálláskor mindenki izgatott volt, néhányan sírva fakadtak. Majd amikor sikeresen földet értek, örömrivalgás tört ki, megtapsolták a hős pilótát. Az utas beszámolója szerint néhányan könnyebben megsérültek.

Gatwickról az easyJet légitársaság közlekedtet járatokat Budapestre, és a hétfői kényszerleszállás éppen a cég délutáni budapesti gépének tervezett indulása előtt történt, így ez a járat is Londonban rekedt. Az easyJet budapesti gépe, amelynek a menetrend alapján helyi idő szerint 16 órakor - közép-európai idő szerint 17 órakor - kellett volna elindulnia, végül 3 óra 40 perces késéssel, közép-európai idő szerint 20:40-kor szállt fel.

Gatwick hétfőn késő este kiadott tájékoztatójában közölte, hogy a repülőtér most már folyamatosan indít és fogad, ám a felhalmozódott késések és a más repülőterekre átirányított gépek miatt időbe telik, mire a forgalom normalizálódik.

Gatwick - Heathrow után - a második legforgalmasabb londoni repülőtér, és a világ legnagyobb forgalmú egy kifutópályás légikikötője. A márciussal zárult legutóbbi pénzügyi évben a brit polgári repülésügyi hatóság (CAA) adatai szerint 34,2 millió utas fordult itt meg, vagyis Gatwick bonyolította le tavaly a 140 millió fős teljes londoni légi utasforgalomnak csaknem a negyedét.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.