Kenyai csapatok hatvan al-Shabab harcost öltek meg

A kenyai hadsereg szerint hatvan szomáliai al-Shabab tagot öltek meg egy légicsapásban és további húsz pedig dezertált, teljesen megtörve így a csapat gerincét. A terroristák válaszul támadással fenyegették meg a kenyaiakat.

A kenyaiak a szomáliai Garbaharey városában székelő al-Shabab tagokra csaptak le, akik közül hatvanan, vagy többen haltak meg. A kenyaiaknál csak sérültek vannak, igaz, ők ötvenen. – Addig kell ütnünk őket, míg teljesen meg nem törnek – nyilatkozott egy kenyai katonatiszt, aki szerint a szervezet vezetősége megosztott, írja a BBC.

Kenyai katona ellenőrzi a szomáliai határt
Kenyai katona ellenőrzi a szomáliai határt

A Szomáliából érkező jelentéseket csak nehezen lehet ellenőrizni, a két ország verziói ugyanazokban az ügyekben pedig gyakran mutatnak jelentős eltérést. Szomáliának ugyanis közel húsz éve nincs működő központi kormányzata, ehelyett különböző fegyveres csapatok uralják. A közelmúlt kenyai illetve etiópiai katonai csapásai azonban egyre nagyobb nyomást gyakorolnak az országra.

Twitter-üzenetében az al-Shabab eközben azt írta: a kenyai katonai beavatkozás gyorsan olyan útra terelte a kenyaiakat, mely "gyalázatos véget jósol". Kenya októberben küldött csapatokat Szomáliába, hogy több emberrablás és határmenti villongás után fellépjen a terroristák ellen, akiknek akciói rossz hatással vannak a kenyai turizmusra, mely az ország egyik legfőbb bevételi forrása.

Etiópia novemberben csatlakozott, kiűzve a szervezetet egy stratégiai szempontból jelentős szomáliai városból és új frontot nyitva a fegyveresek előtt. A kenyaiak – bár találkoznak és egyeztetnek az etiópiaiakkal, hisz ellenségük közös – továbbra is külön frontot alkotnak és nem egyesülnek velük.

A harmadik erő, mely az al-Shabab ellen indul, egy tízezer fős, Ugandából, Burundiból és Dzsibutiból toborzott, Afrikai Uniós kontingens, akiknek az a feladata, hogy megvédje a nyugati országok által támogatott kormányt a fővárosban az al-Shababtól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.