Kenyában engedélyezték a poligámiát

A férjnek nem kell az első feleség jóváhagyását kérnie az új házassághoz, de a vétójog hiánya miatt nagy a botrány.
A női egyenjogúságért küzdő szervezetek tiltakozása ellenére Uhuru Kenyatta elnök keddi aláírásával hatályba lépett az a törvény, amely megengedi a poligámiát. Bár Kenyatta azzal a felkiáltással szignált, hogy a házasság egy férfi és egy nő szabad akaratból köttetett frigyét jelenti függetlenül attól, hogy monogámiáról vagy poligámiáról van szó, a törvény diszkriminál, nők ugyanis nem házasodhatnak össze egynél több férfival.

A törvényt még március 21-én, éjszakába nyúló éles viták után fogadta el a nairobi parlament. Eredetileg úgy volt, hogy az első feleségek vétójogot kapnak az utánuk következő házastársakat illetően, de ezt a végül kiszavazták a jogszabályból. Emiatt több képviselő asszony is kiviharzott az ülésteremből. Együkük, Junet Mahammad akkor a vitában úgy nyilatkozott, az első feleségnek joga van tudni, ki követi a hitvesi ágyban. „Tudjuk, hogy a férfiak jobban félnek a nők nyelvétől, mint a tűztől" – ironizált később a vétójogon Mahammad egyik képviselőtársa.

Kenyában a poligámia hagyomány, és a törvényt többnyire azzal is védik, hogy csak ezt a hagyományt szentesíti. Ettől függetlenül a kenyiai ügyvédnők szövetsége az elnöki aláírás után azonnal jelezte, hogy fellebbezni fog a jogszabály ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.