Kenya kilépne a Nemzetközi Büntetőbíróságból

A Nemzetközi Büntetőbíróságból (ICC) való kilépésről tartott csütörtökön rendkívüli ülést a kenyai parlament. Az erről szóló indítványt várhatóan megszavazzák majd, és ezzel Kenya válik az első országgá, amely felmondja ICC-tagságát.

A bíróság ugyanis Uhuru Kenyatta elnököt és William Ruto elnökhelyettest is emberiesség elleni bűnök elkövetésével vádolja, sőt a Ruto elleni eljárás kezdetét már ki is tűzték a jövő hétre - írja a BBC.

Uhuru Kenyatta szavaz
Kenya's Deputy Prime Minister and presidential candidate Uhuru Kenyatta (C) casts his ballot inside a polling station in Kenya's town of Gatundu, March 4, 2013. Polling stations opened up to Kenyans on Monday for a tense presidential election that will test whether the east African nation can repair its damaged reputation after the tribal blood-letting that followed a 2007 poll. REUTERS/Marko Djurica (KENYA - Tags: POLITICS ELECTIONS)

Mindkét politikus tagadja a vádakat, amelyek szerint akkor követtek el a bűnöket, amikor erőszak tört ki a 2007-es, vitatott választások után. Több mint ezren meghaltak, hatszázezren elmenekültek az otthonukból. Akkor Kenyatta és Ruto még ellentétes oldalon állt, ám az idén márciusi választásokon már szövetséget alkottak. A Nemzetközi Büntetőbíróság ellenük zajló eljárása valójában csak segítette a kampányukat, mivel mindkét vezető a kenyai belügyekbe való külföldi beavatkozást emlegetett.

A kenyai parlamentet jelenleg is a Kenyatta és Ruto által alakított koalíció uralja. A beterjesztett indítvány szerint mindkettejüket törvényesen választották meg, és a kormánynak azonnali lépéseket kell tennie, hogy kivonuljon az ICC-ből. Az ezt célzó jogszabályt harminc napon belül kell a törvényhozás elé terjeszteni. Az ellenzék – élén Raila Odinga volt miniszterelnökkel – szeszélyesnek és meggondolatlannak minősítette a kezdeményezést.

Fadi El Abdallah, az ICC szóvivője közölte, hogy Kenya kilépése nem lenne hatással az elnökkel és az alelnökkel szembeni vádakra. „A kivonulás csak a jövőt érinti, sohasem a múltat” – fogalmazott. Hozzátette: ha Kenyatta és Ruto nem hajlandó együttműködni, a bíróság elfogatóparancsot adhat ki ellenük.

Elemzők szerint a kenyai lépés megdöbbenést keltene a nemzetközi közösségben, ráadásul más – főként afrikai – államokat is arra bátorítana, hogy hasonlóan cselekedjenek. A Nemzetközi Büntetőbíróságot létrehozó egyezményt a világ 121 országa ratifikálta, köztük 34 Afrikában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.