Kenya: nem tudják, hány holttest lehet még az épületben

Külföldi szakértők is segítenek a nairobi Westgate bevásárlóközpont átvizsgálásában. Nem tudni, hány holttestet találnak még az iszlamisták négy napig tartó támadása után.

Amerikai, brit, német, kanadai szakértők és az Interpol munkatársai is segítenek a nairobi Westgate bevásárlóközpont átvizsgálásában, többek között ujjlenyomatokat és DNS-t keresnek. Egyelőre nem tudni, hány holttest lehet még az épületben az iszlamista al-Sabab négy napig tartó támadása után. A hivatalos adatok szerint 67 halálos áldozata van a túszdrámának.

Joseph Ole Lenku kenyai belügyminiszter közölte, nem hiszi, hogy jelentősen nőne a halottak száma. Az épületet átvizsgáló csapatok várhatóan főleg terroristák holttesteire bukkannak majd a romok alatt a körülbelül hét napig tartó munka során. A Kenyai Vöröskereszt azonban már nem ennyire optimista, becsléseik szerint 61 ember még mindig nem került elő. A szomáliai al-Shabab milicistái - akik szombaton támadták meg a Westgate-et - korábban Twitteren közölték, hogy összesen 137 túszt ejtettek, és mindet megölték, miután a kenyai biztonsági erők vegyi fegyvereket vetettek be ellenük. A kormány tagadja, hogy történt volna ilyen.

A miniszter elmondta, hogy jelenleg dolgoznak a fegyveresek azonosításán, így azt egyelőre nem tudja megmondani, hogy volt-e a támadók között brit vagy amerikai. Közölte, hogy az akció során öt fegyverest öltek meg, és tíz személyt tartóztattak le a támadással kapcsolatban.

Az iszlamista fegyveresek ostroma után háromnapos gyászt rendeltek el Kenyában. A fővárosban nagyon magas fokú a biztonsági készültség, még a buszra szállókat is fémdetektorokkal ellenőrizték, írja a BBC.

Az al-Kaidával is kapcsolatban álló, iszlamista államért harcoló al-Shabab bosszúból támadta meg a nairobi bevásárlóközpontot, amiért Kenya az Afrikai Unió egyik missziójának keretében katonákat küldött Szomáliába a kormány támogatására. A 7000-9000 tagságú csoportot az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is terrorista szervezetnek nyilvánította.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.