Kenguruboksz a Munkáspártban

Fölényes győzelemmel maradt pártelnök Julia Gillard ausztrál kormányfő azon a bizalmi szavazáson, amelyet ő kért a nemrég távozott külügyminiszter és belső rivális Kevin Ruddal szemben.

Nagy politikai tét nem volt, de Julia Gillard sima győzelemmel jutott túl a megméretésen: egy hétfői szavazáson a kormányzó Munkáspárt 71:31 arányban pártelnöki tisztségében is megerősítette a jelenlegi kormányfőt fő hatalmi vetélytársával, a múlt héten lemondott Kevin Rudd külügyminiszterrel szemben.

Gillard – aki 2010-ben egy belső puccsal távolította el Ruddot a Munkáspárt éléről és nem mellesleg a kormányfői székből – azután döntött a bizalmi szavazás mellett, hogy a szivárgó hírek szerint a közeljövőben vetélytársa hívta volna ki a megméretésre. Ami politikai nézeteiket illeti, jelentős különbség egyébként nincs a két politikus között: Gillard és Rudd egyaránt a jóléti állam és a gazdasági felzárkóztatás híve, ám Ruddot arroganciája és autoriter kormányzási stílusa miatt a Munkáspártban kevésbé kedvelik az inkább kompromisszumkészségre törekvő miniszterelnökhöz képest.

A hétfői szavazás után Gillard köszönetet mondott pártjának az „elsöprő támogatásért”, és hitet tett amellett, hogy a Munkáspárt a következő, 2013-ban esedékes választásokon is győzni fog az ellenzéki konzervatívokkal szemben. „A politikai drámának vége, és biztosíthatom Önöket, hogy újra Önök állnak a középpontba – ahol mindig is állniuk kell” – szögezte az ausztrálokhoz szóló üzenetében a miniszterelnök. Rudd egy külön sajtótájékoztatón gratulált vetélytársának a győzelemhez, és annyit mondott, „rosszakarat nélkül” elfogadja a munkáspárti gyűlés döntését. Utóda a külügyminiszteri székben valószínűleg Stephen Smith lesz, aki jelenleg a védelmi tárca vezetője.

Bár a Munkáspárt úgy tűnik, összezárt, Tony Abbott konzervatív pártvezér a maga részéről inkább arra igyekezett felhívni a figyelmet, hogy Gillard a saját pártja egyharmadának és a parlamenti képviselők egynegyedének a támogatását nem élvezi. Gillard győzelme „csak egy állomás a kivégzés felé vezető úton” – fogalmazott kissé militáns hangon Abbott.

Több mint egy évtizedes konzervatív hatalom után a Munkáspárt földcsuszamlásszerű győzelemmel jutott kormányra 2007-ben, Rudd pedig miniszterelnökként sokáig példa nélküli népszerűséget tudhatott magáénak. Bár a közvélemény szókimondásáért és határozottságáért máig jobban szereti Gillardnál, vezetési stílusa és néhány környezetvédelmi, illetve adózási kérdés miatt a Munkáspártban elfogyott körülötte a levegő. A belső puccs után Gillard 2010-ben Ausztrália első miniszterelnök asszonyaként foglalhatta el hivatalát.

Megfontolt és kompromisszumokra kész – Julia Gillard 2010-ben
Megfontolt és kompromisszumokra kész – Julia Gillard
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.