Kémkedéstől tartva nem ad vízummentességet Izraelnek az Egyesült Államok

Az Egyesült Államokban attól tartanak, hogy a vízummentesség megkönnyítené izraeli kémek bejutását, ezért nem adják - írta a Háárec vasárnap.
Az amerikai hírszerző szervek ellenállása miatt nem vehet részt Izrael a vízummentességi programban - írta a lap egy amerikai hírportál értesülésére hivatkozva.

Jelenleg 38 ország, köztük Magyarország polgárai utazhatnak vízum igénylése nélkül kilencven napra az Egyesült Államokba turistaként, az izraelieknek viszont vízumot kell igényelniük, noha a zsidó államot támogató amerikai lobbi egyik legfontosabb ügye a vízumkényszer eltörlése. Tavaly az összes izraeli kérelmező 9,7 százalékát és a katonaság után turistavízumot kérő izraeli fiatalok több mint nyolcvan százalékát utasították el az amerikai hatóságok.

A kongresszus vízumügyekben döntő bizottságának zárt ajtók mögötti megbeszélésén az amerikai törvényhozók arról tanácskoztak, hogy Izrael is bekerülhessen az vízummentes országok közé, de a hírszerzők aggodalmukat fejezték ki, hogy ezzel megkönnyítenék kémek esetleges bejutását is Amerikába - olvasható a Háárec cikkében.

A titkos ülésen először merült fel az izraeli kémkedés ügye, eddig azért nem vehetett rész a zsidó állam a vízummentességi programban, mert Jeruzsálem politikai okokból olykor megtagadta palesztin és arab származású amerikaiak beutazását az országba, vagy esetükben a határon különösen alapos biztonsági vizsgálatot végeztek. Noha Izrael tagadta, hogy eljárása diszkriminatív lenne, Washington egyenlő eljárást követelt polgárai számára, tekintet nélkül a származásukra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.