Kémkedéssel vádolt férfi kiadatását kéri az USA Irántól

Családja szerint semmi köze a kémkedéshez annak a férfinak, aki 2001 óta dolgozik az amerikai hadseregnek arab tolmácsként. Az amerikai külügy a férfi "késedelem nélküli" kadását kéri Teherántól.

Az amerikai külügyminisztérium egy kémkedéssel gyanúsított férfi késedelem nélküli kiadatását kéri Teherántól, írja a BBC.

Amir Mirzai Hekmati
A man, who identifies himself as Amir Mirzayi Hekmati and described as a CIA-spy by Iran's Intelligence Ministry, is seen speaking about his mission on Iranian state television in an unknown location in Iran, in this still frame taken from a video acquired December 18, 2011. Iranian state television on Sunday aired what it described as the confession of an Iranian man detained for spying for the CIA. State television broadcast a taped interview with Hekmati, in which he said he had received training by the U.S. intelligence services. REUTERS/IRIB/via REUTERS TV/Handout (IRAN - Tags: POLITICS) NO ACCESS BBC PERSIAN TV/ VOA PERSIAN NEWS NETWORK (RESTRICTION IMPOSED LOCALLY BY IRANIAN AUTHORITIES)/NO ACCESS IRAN. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. IRAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN IRAN

Amir Mirzai Hekmati bevallotta, hogy a CIA azért küldte az országba, hogy beszivárogjon az iráni titkosszolgálatba. Az USA a svájci nagykövetségen keresztül szeretné kihozni a férfit az országból, mely közvetítőként szolgál a két ország között. A férfi családja egyébként a mai napig tagadja, hogy kémkedési ügyekbe keveredett volna. – A fiam nem kém. Ártatlan, ráadásul jó állampolgár, jó ember – mondta Ali Hekmat az ABC News-nak. A külügy szóvivője szintén úgy nyilatkozott: az iráni rendszer hamisan vádol meg embereket kémkedéssel, kikényszerített vallomásokkal alátámasztva a vádakat, ártatlan embereket tartva fogságban.

Hekmati egyébként már Iránba érkezése előtt az iráni titkosszolgálat látóterébe került egy afganisztáni légi bázison. Jelentések szerint 2001 óta az USA hadseregének tagja és különleges kiképzést kapott, mielőtt az országba küldték. Apja szerint viszont fia a tengerészeknél szolgált és arab fordítóként alkalmazták. Az iráni kormány egyébként rendszeresen gyanúsítja meg az Egyesült Államokat kémkedéssel, a múlt héten például 15 embert vádolt meg az USA-nak és Izraelnek való kémkedéssel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.