Kémkedéssel vádolják Erdogan volt tanácsadóját Németországban

Kémkedés miatt vádat emeltek Németországban Recep Tayyip Erdogan török államfő egy korábbi tanácsadója ellen csütörtökön.
A szövetségi legfőbb ügyészség szerint a török állampolgárságú Muhammed Taha Gergerlioglu és két társa – egy török, illetve egy német állampolgárságú férfi – török ellenzékiek után kémkedett Németországban. Adatokat gyűjtöttek egyebek között a jazidi közösség tevékenységéről és a Németországban terrorista szervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) törökországi lázadócsoport híveiről.

A súlyos állam elleni bűncselekményekben eljáró vádhatóság szerint mindhárman a török titkosszolgálat (MIT) megbízásából kémkedtek, legkésőbb 2013 februárjától a 2014 decemberében történt őrizetbe vételükig. A csoport vezetője Gergerlioglu volt, aki továbbra is letartóztatásban van. Két társa szabadlábon védekezhet.

A Spiegel Online hírportál beszámolója szerint az 58 éves Gergerlioglu gazdag, vallásos, az Erdogan-féle Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) konzervatív szárnyához tartozik, és korábban Erdogan tanácsadója volt. Legutóbb az állam megtakarításait kezelő – a miniszterelnök, Ahmet Davutoglu felügyelete alá tartozó – kormányzati testületben dolgozott, és a Halk Bank nevű állami hitelintézet igazgatóságának tagja volt.

A hírportál szerint Gergerlioglu valószínűleg nem volt hivatalosan az MIT tagja, hanem a titkosszolgálat szervezeti keretén kívül tevékenykedett, és közvetlenül Erdogannak jelentett. A török kormány állásfoglalása szerint egyik vádlott sem állt kapcsolatban az MIT-vel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.