Kémkedésért ítéltek el egy észt tisztet Oroszországban

Tizenöt év kényszermunkát kapott kémkedésért és egyéb bűnökért Eston Kohver biztonsági tiszt, akit tavaly szeptemberben fogtak el az észt–orosz határnál. 

Kohver elfogása diplomáciai vitát robbantott ki Moszkva és Tallinn között. Észtország és az Európai Unió azt állítja, hogy a férfi egy határon átívelő bűnügyben, orosz hírszerzési ügynököket érintő csempészés kapcsán vizsgálódott, amikor észt területen, a Pszkov-Riga E77-es országúton lévő luhamaai határátkelő közelében fegyveresek elrabolták. Az oroszok ezzel szemben mást mondanak, szerintük a férfit az északnyugat-oroszországi Pszkov régióban fogták el.

Az orosz bíróság szerdán bűnösnek találta és 15 év kényszermunkára, valamint 100 ezer rubel pénzbírságra ítélte a férfit – írja a BBC. Az egyik észt közszolgálati rádió szerint Kohvert várhatóan egy Észtországban fogva tartott orosz kémre cserélhetik hamarosan.

Taavi Roivas észt miniszterelnök azonnal elítélte az orosz bíróság döntését, amely szerinte „egyértelműen és súlyosan sérti a nemzetközi jogot”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.