Kémkedés miatt letartóztattak egy magyar gólyát

A Ménes nevű madarat egy halász szúrta ki a Níluson a dél-egyiptomi Kena tartományban. A GPS-jeladó miatt be is vitték.

Rács mögött végezte egy magyar gólya vasárnap a dél-egyiptomi Kena kormányzóságban. Ahogy az Ahram Online írja, a madarat kémkedés gyanújával vették őrizetbe, miután egy sólyomszemű nílusi halász kiszúrta, hogy az állat a hátán GPS-jeladót visel. A halász a madár után vetette magát, elkapta, és átadta a rendőröknek.

Beismerő vallomás híján egyelőre csak az jeladó bizonyítja, hogy a gólya kémkedett, az viszont biztos, hogy magyar madár. A Szécsényhez tartozó Pöstyénpusztán gyűrűzték meg és szereltek fel a jeladót. „Az ott folyó Ménes-patak után a Ménes névre keresztelt madár augusztus utolsó napjaiban a Szuezi-öblöt is átrepülve érkezett Egyiptomba, ahol dél felé fordult a Nílus-völgyben” – tájékoztatta az ügyről Papp Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület programkoordinátora vasárnap az MTI-t. Papp szerint Ménes a képeken biztosan felismerhető a gyűrűje száma alapján, egészségesnek látszik, de egy másik információ szerint egy jeladós madarat Egyiptomban lelőttek, amire azonban egyelőre nincs bizonyíték. A programkoordinátor szerint már vasárnap felvették a kapcsolatot az egyiptomi természetvédő szervezetekkel az ügy tisztázására. Az ugyancsak Pöstyénpusztán megjelölt Pöstyén nevű madarat, Ménes fészektestvérét, Romániában, a Duna közelében egy villanyoszlopon áramütés érte és elpusztult.

Hírügynökségi jelentések szerint Egyiptomban mostanság veszélyes dolog vándormadárnak lenni. Nemrég egy jeladóval felszerelt francia hattyút is elfogtak Kena területén, szintén kémkedés gyanújával, de hódít a paranoia máshol is: januárban a Kairótól északra fekvő Kaljubiában tartóztattak le egy postagalambot, amelynek az egyik lábán egy levelet, a másikon egy mikrofilmet találtak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.