Politikai ellenfelek után szaglászott a kémfőnök

A kolumbiai titkosszolgálat egykori vezetőjét, Maria del Pilar Hurtado bűnösnek találták. Politikusok, bírók és újságírók után kémkedett, a büntetését tizenöt napon belül hirdetik ki.

Hurtado olyanok után kémkedett 2007 és 2008 között, akik Alvaro Uribe akkori kolumbiai elnök politikai ellenfelei voltak. Az államfő vezérkari főnökét, Bernardo Morenót is elítélték, de Uribe tagadja, hogy ő állt volna a lehallgatások mögött.

A kolumbiai legfelsőbb bíróság kilenc tagja - akik közül senki nem volt a lehallgatott célszemélyek között - mindkettejüket bűnösnek találta az ellenük felhozott vádpontokban. Hurtado, és Moreno több mint tíz évet tölthet börtönben. Büntetésüket tizenöt napon belül hirdetik ki.Moreno óvadék ellenében szabadon távozhatott az ítélet kihirdetéséig, de Hurtadót a börtönben tartják – írja a BBC.

Hurtado elmenekült Kolumbiából, miután 2010-ben Uribe távozott és a fény derült kémkedési botrányra. A volt titkoaszolgálati vezető Panamában kapott menedékjogot, mígnem januárban visszavonták menekültstátuszát, a hatóságok elé kellett állnia.

Korábban korrupció miatt elítélték már Uribe mezőgazdasági miniszterét is, és több egykori kormánytisztviselő ellen is folytatnak nyomozást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.