Kémgyanús sast lőttek Montenegróban

Lelőttek egy lengyel ornitológusok által megfigyelt fekete sast Montenegróban, a rajta lévő jeladó rendszert pedig madárvédelmi szakemberek helyett a rendőrségnek adták át a helyiek kémkedésre gyanakodva - írták helyi portálok.

Az esetről az a montenegrói ornitológus számolt be a sajtónak, akinek lengyel kollégái jelentették, hogy az egyik általuk megfigyelt madár valószínűleg elpusztult Montenegróban, a jeladó rendszer viszont "ide-oda sétál".

Kiderült, hogy a Bruzda névre keresztelt fekete sas a shkodrai (Skadar) nemzeti park igazgatójának udvarán pusztult el, miután egy vadász odavitte a sebzetten talált madarat. Az igazgató nem hívott állatorvost a meglőtt sashoz, a jeladórendszert viszont bevitte a rendőrségre, mert gyanúsnak találta a sasra erősített "nagy monitort".

A történetet felgöngyölítő podgoricai ornitológus szerint lesújtó, hogy a parkigazgató nem hívott állatorvost a sebzett sashoz. Egy természetvédelmi szakembernek illett volna felismernie, hogy madármegfigyelésről, és nem "ismeretlen repülő tárgyról" van szó, és az eset ornitológusok, nem pedig a rendőrség hatáskörébe tartozik - mondta a szakember.

Az ornitológus közölte, hogy feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, hozzátéve, hogy csupán a jeladó rendszer értéke több mint ötezer euró (csaknem másfél millió forint). Beszámolt arról is, hogy lengyel kollégái diplomáciai közreműködéssel kérelmezik majd, hogy a montenegrói hatóságok adják át számukra a jeladórendszert, mert az elpusztult Bruzda része volt a lengyel nemzeti madárvédelmi programnak.

A fekete sas veszélyeztetett faj, Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke félmillió forint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.