Schengenből is kirúgnák a görögöket

Készülnek a vészforgatókönyvek Brüsszelben a hét végi görög választásokra. Amennyiben a mentőcsomagot elutasító pártok győznének, és a cáfolatok ellenére Athén kilépne az eurózónából, akkor annak számos, egyelőre még felmérhetetlen következménye lenne.

Brüsszelben lázas ötletelés zajlik például arról, hogy bevezessék a pénzkorlátozást, nehogy a görögök egyik napról a másikra kifosszák a bankokat. Ehelyett csak bizonyos meghatározott összeget lehetne egyszerre felvenni a folyószámláról. Korlátoznák a pénzátutalásokat is Görögörszág és a többi eurózóna-tagállam között. Nincs kizárva az sem, hogy felfüggesztik Athén tagságát a schengeni övezetben, és visszaállítják a határellenőrzést a szomszédos országok határain, illetve az európai reptereken külön folyosót állítanak fel a görögöknek. Erre azért lenne szükség, hogy megállítsák az esetleges kivándorlási hullámot.

Csak nyomásgyakorlás? Brüsszel mond, falra hányt borsónak tűnik
Supporters of the extreme right Golden Dawn party sit below Greek flags during an election campaign rally in Athens June 11, 2012. A Greek far-right politician who slapped a left-wing politician in the face and threw water at another during a live television talk show sued his victims for defamation on Monday. REUTERS/John Kolesidis (GREECE - Tags: POLITICS ELECTIONS)

A Reuters úgy tudja, hogy az eurózóna pénzügyminiszter-helyetteseit tömörítő munkacsoport május 21-én telefonkonferenciáján minden tagállamot arra kértek, hogy készüljön fel arra helyzetre, ha Athén „megteszi a végső lépést”. (Az eurózónából az európai szerződések értelmében egyébként nem lehet kilépni, csupán az Európai Unióból: vagyis egy ilyen lépés automatikusan vonná maga után a schengeni szerződésből való kilépést is.)

A Európai Bizottság hivatalosan nem erősítette meg a híreket. Egyes források szerint ezekkel a valószínűleg szándékosan kiszivárogtatott „rémhírekkel” inkább a görög választókra próbálnak nyomást gyakorolni, hogy ne a mentőcsomagot újratárgyalni akaró radikális baloldali Szirizára szavazzanak vasárnap. A hivatalos álláspont továbbra is az, hogy az illetékesek bíznak benne: egyetlen ország sem hagyja majd el az eurózónát, a tárgyalások nem politikai kérdésekről szólnak, hanem pénzügyi szakértők próbálnak megoldást találni a helyzetre  – igaz, ők igyekeznek mindenre felkészülni.

A görögök elsöprő többsége egyébként nem akarja elhagyni az eurózónát: a felmérések szerint 75-80 százalékuk támogatja a maradást. De abban is nagy az egyetértés – és ezt vallja a konzervatív Új Demokrácia és a szocialista PASZOK is –, hogy a mentőcsomag feltételeit újra kell tárgyalni. Kérdés, az unió mennyire lesz rugalmas ebben a tekintetben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.