Keményen nekiment az USA a magyarok miatt Romániának

A magyar kisebbség nem élhet a nyelvhasználatra vonatkozó jogaival – állapítja meg az amerikai külügyminisztérium éves emberi jogi jelentése. A dokumentum Romániával foglalkozó része kitér a romák hátrányos megkülönböztetésére és az ellenük irányuló hatósági visszaélésekre is.
A helyi idő szerint szerdán nyilvánosságra hozott jelentés idézi az Európai Regionális és Kisebbségi Nyelvek Chartája alkalmazásáról szóló jelentést, amelyet a romániai magyarság ernyőszervezete, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) állított össze tavaly nyáron.

Eszerint a magyaroktól sok esetben megtagadják az anyanyelvük használatát a bíróságokon és a közigazgatásban, az önkormányzatok pedig megtagadják a kétnyelvű feliratok kihelyezését, noha erre törvény kötelezné őket.

A jelentés szerint bíróságok akadályozzák a helyi önkormányzatokat, hogy pénzügyi támogatást nyújtsanak magyar nyelvű újságoknak, a kormányzat pedig továbbra sem hajlandó létrehozni egy önálló magyar tannyelvű egyetemet, nincs megfelelő számú magyar kulturális intézmény, és kevés a magyarra lefordított idegen nyelvű irodalmi alkotás.

– A magyarok ugyanakkor arra panaszkodnak, hogy akadályozzák, sőt, tiltják a székely zászló és egyéb szimbólumok használatát. A marosvásárhelyi hatóságok elutasították a Székely Nemzeti Tanács kérését, hogy március 10-én felvonulással emlékezzenek meg a Székely szabadság napjáról és a székely mártírokról – mutat rá az amerikai külügyminisztérium, amely arra is kitér, hogy a moldvai csángóktól több helyen megtagadták a magyar nyelvórákat.

A jelentés hosszan taglalja a romák helyzetét is. Megállapítja, hogy a legsúlyosabb emberi jogi problémát ma Romániában a romákkal szembeni rendőri, illetve csendőri fellépés jelenti. Konkrét példákat is említ, köztük két olyan – 2013-2014-ben történt – esetet, amikor a rendőrök romákat öltek. Mindkét ügyben folyamatban van a büntetőper.

Washington aggályosnak tartja továbbá a börtönökben uralkodó állapotokat, illetve egyes politikusok kísérleteit az igazságszolgáltatás függetlenségének a felszámolására. Azt is szóvá teszi, hogy a kormány még mindig nem rendezte a görögkatolikus egyháztól a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok helyzetét. A sajtószabadságot aláássák az újságírókat célzó fenyegetések, és továbbra is sok nő szenved fizikai erőszaktól és diszkriminációtól. Előfordult „néhány antiszemita cselekmény és megszólalás", a sajtóban pedig továbbra is megjelennek zsidóellenes cikkek. Az antiszemita, rasszista, xenofób és nacionalista nézetek főleg az interneten terjednek.

A jelentés azt is felrója a román államnak, hogy nem nyújt kellő támogatást a fogyatékosoknak, illetve nem lép fel kellőképpen a társadalomban megnyilvánuló, a szexuális kisebbségek és a HIV-fertőzöttek ellen irányuló diszkrimináció ellen. A romák szisztematikus hátrányos megkülönböztetése kihat az oktatáshoz, a lakhatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz és a munkavállaláshoz való jogaik gyakorlására – mutat rá az amerikai külügyminisztérium.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.