Horror a szociális otthonban vagy rágalomhadjárat?

A mozgássérülteket gondozó kolozsvári Szent Kamill Otthonban kisemmizik a bentlakókat, szerencsés, aki élve jut ki – mesél horrorba illő jelenetekről az egyik volt alkalmazott. A vádak szerint aki nem tudja fizetni a havi 2000 lejes (130 ezer forintos) hozzájárulást, annak a lakására az intézmény vezetője, Tokay Rozália teszi rá a kezét. A Magyarok Világszövetségének védelmét élvező hölgy szerint rágalomhadjáratáról van szó.

A Magyarok Világszövetsége védelmébe vette a kolozsvári Szent Kamill Otthont, amelyet súlyos vádakkal illetett a Gazeta de Cluj. A román nyelven megjelenő kolozsvári lap két hete számolt be először a Tokay Rozália által vezetett „Auschwitz”-ról. A cikkben egy volt alkalmazott, Varga Ernő írja le botrányos részletességgel, hogyan bánnak (el) az otthon idős lakóival.

Szent Kamill szociális otthon, Kolozsvár

A Szent Kamillról elnevezett szociális otthont a Magyar Mozgáskorlátozottak Társulata hozta létre – az otthon honlapja szerint – az „Osztrák Kamill Rend” támogatásával. – Önfenntartók vagyunk. Adományokból, havi hozzájárulásokból, valamint 50 fős vendégfogadó szobáink bevételeiből tartjuk fenn magunkat – olvasható a szentkamill.ro honlapon.

A Gazeta de Cluj-nak nyilatkozó egykori alkalmazott szerint a „havi hozzájárulás” személyenként 2000 lej (mintegy 130 ezer forint). Az összeg fejében elvileg szállás és  teljes ellátás jár. A gyakorlatban, a volt alkalmazott szerint a bentlakó időseket éheztetik, az otthonban nincs megfelelően képzett ápolószemélyzet, noha a bentlakók jelentős része mozgáskorlátozott.

Varga Ernő szerint az élelmiszerek javát a vendégek kapják, az adományokból kapott ruhákat pedig a tulajdonos, Tokay Rozália testvérének használtruha-kereskedésében értékesítik. A cikkhez egy videofelvételt is mellékelt a szerző: deréktól lefelé meztelen idős hölgy fetreng egy ráccsal lefedett ágyon, és könyörög takaróért. A hang alapján a felvételt ápolók készíthették, ugyanis a betegek ismerősként szólnak hozzájuk. (A felkavaró videó megtekinthető itt >>>.)

Varga szerint az otthonba olyan időseket is befogadtak, akik nem rendelkeztek havi 2000 lejes jövedelemmel. Ők a lakásukat helyezték zálogba, az ingatlanok tulajdonjoga később az otthont működtető Tokay Rozáliára szállt. - Az intézet vezetője, Tokay Rozália Anna kisemmizi a beutaltakat, aki oda bekerül, élve nehezen jut ki – állította Varga Ernő a Kolozsváron megjelenő Szabadságnak nyilatkozva. A lap felkereste az otthon több volt és jelenlegi alkalmazottját. A reakciók vegyesek: akik hosszú időt töltöttek el a Szent Kamillban, vagy jelenleg is az otthonban élnek/dolgoznak, azok általában jó véleménnyel szolgáltak, de akik rövid ideig tartózkodtak az intézetben, azok keserű emlékeket őriznek. Sokan inkább nem nyilatkoznak, mások úgy érzik, túljártak az eszükön; sokan tisztelik az intézményvezetőt, mások fondorlatossággal vádolják.

A Szabadság ismerteti Marczián Rozália esetét, aki két nagy értékű ingatlanát egy alapítvány létrehozására szánta. Két héttel azután, hogy beköltözött a Szent Kamill Otthonba, az egyik háza adásvételi szerződés, a másik – további két hét után – adományozás útján a Tokay Rozália által képviselt Magyar Mozgássérültek Társulata tulajdonába került.

Tokay Rozália sajtótájékoztatón tagadta a személye és a társulata ellen felhozott vádakat. Állítása szerint a betegek lehetőségük szerint fizetnek a „minőségi ellátásért”: a napi ötszöri étkezésért, és a „fokozott figyelemért”. Hangsúlyozta, az intézmény működésének tíz éve alatt soha nem adott okot a bírságolásra.

A Gazeta de Cluj cikkét követően az otthonhoz kiszállt a közegészségügyi hatóság. A lap által közölt jegyzőkönyv-kivonat szerint az ellenőrök megállapították, hogy az otthon elhunyt lakóit a pincében „tárolták” elszállítás előtt – ugyanott, ahol az élelmiszereket –, ezért 30 ezer forintnak megfelelő bírságot róttak ki. – Minden, az újságban megjelent problémát kivizsgáltak, és azonnal nagy baj lett volna, ha az újságcikkben megfogalmazottakkal találkoznak – mondta erről sajtótájékoztatóján Tokay Rozália.

Az igazgatót a Magyarok Világszövetsége is védelmébe vette. Az MVSZ sajtószolgálata által kiadott közlemény szerint „a Kolozsvári Magyar Mozgássérültek Társulata közel két évtizedes harcot folytatott a sovén polgármester, Gheorghe Funar támadásai ellen”. – Az egyesületet sem a magyar, sem a román állam, sem az RMDSZ, sem valamely közalapítvány nem támogatta nagy vállalkozásában, a száz öreget befogadni képes Szent Kamill Otthon felépítésében. Az otthont nyugatról hazahordott használt ruhák eladásából befolyó összegekből, és kis mértékben az osztrák kamilliánus rend adományaiból építették – áll a közleményben.

Az MVSZ szerint a román újság „képtelen rágalmainak” indítéka az lehet, hogy Tokayék elkezdték a Szent Kamill Otthon tőszomszédságában a Szent Erzsébet Otthon építését. – Lehet, hogy ezt próbálják meghiúsítani. De az sem kizárt, hogy Budapestig érnek el a szálak, hiszen a közelmúltban leleplező adatokat hoztam nyilvánosságra egy Erdélyből Budapestre elszármazott csalóról… – állítja a Szent Kamill Otthon vezetője.

Az otthon a www.szekelyfoldiinfo.ro honlapon kínálja vendéglátói szolgáltatásait azzal a megjegyzéssel, hogy számlát nem adnak, csupán elismervényt az „adományról”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.