Kemény bérharc ötven euróért

Tizet követelnek, öt százalékot kapnak: jóváhagyta a Fico-kormány csütörtök délutáni rendkívüli ülésén a szlovákiai pedagógusok és más iskolai alkalmazottak ötszázalékos béremelését.

Eszerint januártól átlagosan havonta 50 euróval több lesz a fizetésük. A pozsonyi kabinet annak ellenére döntött igy, hogy az pedagógusok képviselői szerdán ismét elutasították az ajánlatot, s ragaszkodtak a tízszázalékos béremeléshez. Továbbá ahhoz is, hogy a kormány 2014-től legalább 2016-ig, évente legalább a GDP 0,3 százalékával növelje az oktatásügynek szánt költségvetési pénzeket. Négy éven belül pedig a pedagógusok fizetése az akkori szlovákiai átlagbérnek legalább az 1,6-szerese legyen.

A kormányülés utáni sajtótájékoztatón Robert Fico irreálisnak nevezte ezeket a követeléseket, amelyeknek a teljesítésére szerinte jövőre legalább 150 millió eurót kellene előteremteni. – Ennyi pénz egyszerűen nincs az államkasszában. Ráadásul 2013 végéig három százalék alá kívánjuk szorítani az államháztartási hiányt, emiatt más állami alkalmazottak jövőre semmilyen béremeléssel sem számolhatnak – közölte a miniszterelnök.

Pavel Ondek, a Szlovákiai Pedagógusok Szakszervezetének elnöke bejelentette, hogy az adventi időszakban nem kívánják növelni a társadalmi feszültségeket, ezért sztrájk helyett a jövő héten minden délután más-más megyeszékhelyen nagygyűléseken adnak hangot követeléseiknek. További lépésekről később döntenek.

Szlovákiában jelenleg az átlagbér 782 euró, az általános iskolai tanító havonta körülbelül 652 eurót, a gimnáziumi tanár pedig 692-t keres.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.