„Elnökünk megérdemelné, hogy életfogytig a Kremlben hajlongjon”

Tízezer polgár mutatott fel Milos Zemannak piros lapot múlt novemberben, a csehszlovákiai bársonyos forradalom évfordulóján rendezett prágai ünnepségen. Tojásokkal is megdobálták a cseh államfőt, akit a testőrök kinyitott esernyőkkel védelmeztek, hogy befejezhesse beszédét. Azóta szinte hetente dühíti, vagy éppenséggel szórakoztatja megnyilvánulásaival a közvéleményt.

Idén tavasszal a cseh médiatanács megtiltotta a közrádiónak, hogy élőben sugározza az elnök hagyományos hétvégi beszélgetős műsorát. Az államfő ugyanis „kurva rossznak” minősítette az állami tisztségviselők jogállásáról rendelkező törvénytervezetet. Az orosz punkegyüttest, a Pussy Riotot pornográf bandának minősítette, majd megkérdezte a műsorvezetőt, tudja-e, mit jelent nevükben a „pussy”? Azonnal rávágta: – Hát azt, hogy punci! Szóval kurva itt, kurválkodás ott, punci amott – harsogta az éterbe Milos Zeman. Az országos felháborodást azzal igyekezett csillapítani, hogy a csúnya szavakat Karel Schwarzenberg ellenzéki pártelnöktől tanulta, aki minden második mondatában nyilvánosan lebarmoz valakit, és sűrűn ismétli, hogy „szar a helyzet”.

Legtöbben Zeman Putyin-barát megnyilvánulásai miatt háborognak. – Az elnök a putyini propaganda egyik leghangosabb terjesztője. Megértően nyilatkozott a Krím félsziget orosz bekebelezéséről, ott feszített a májusi moszkvai győzelmi parádén, s azt hajtogatja, Putyinnak semmi köze az ukrajnai polgárháborúhoz. Ezzel az állásfoglalásával megsértette az alaptörvényt, a képviselőház hazaárulással is meggyanúsíthatná – vélekedett Milos Majzner polgárjogi aktivista.

Zeman itt viselkedett. A cseh államfőt (balra) áprilisban Rómában fogadta magánaudiencián Ferenc pápa
Zeman itt viselkedett. A cseh államfőt (balra) áprilisban Rómában fogadta magánaudiencián Ferenc pápa
Andrew Medichini / Reuters

Prágai művészek és értelmiségiek májusban levelet írtak Putyinnak, amelyben közölték: legszívesebben Milos Zemant küldenék neki a győzelem napjára. „A politikusok ostobaságai ellen – különösen Svejk óta – leginkább humorral tudunk védekezni és tiltakozni, ez a csehek erős morális fegyvere. Elnökünk igazán megérdemelné, hogy életfogytig a Kremlben hajlongjon” – érveltek.

Jirí Pehe a Novinky.cz népszerű hírportálon epés glosszában mutatott rá, hogy Zeman elszólásainak listája szinte napról napra dagad. Az elnök látni sem akarja a rektori testület tagjait, akik felháborodtak azon, hogy nem hajlandó professzorrá kinevezni több jelöltet. Köztük Martin C. Putnát, akinek a „bűne”, hogy részt vett a Prague Pride melegfesztiválon.

Magatartása miatt Zemant a legnyugatabbra élő keleti despotának nevezik. Az államfő nem áll szóba azon politikusokkal, akik bírálni merészelik. Elutasító a cseh közrádió és -tévé vezetőivel szemben, akik megtiltották, hogy élőben sugározzák a sajtóértekezleteit. Zárva a Hradzsin a cseh jegybank vezetői előtt, akik szerinte értelmetlenül gyengítik a koronát. Cseh politikai elemzők eddig úgy vélték: Milos Zeman ugyan meg sem közelíti Václav Havel karizmáját, viszont az euroszkeptikus Václav Klaushoz képest legalább külföldön, főleg Brüsszelben nem árnyékolja be Csehország politikai megítélését. Újabban azonban erre is rácáfolt: eltökélte, hogy pekingi meghívásra szeptemberben részt vesz a II. világháború ázsiai befejezésének 70. évfordulós ünnepségein. A prágai külügy kénytelen volt megvétózni azt az EU-s tervezetet, amelyben felkérték volna a tagországok vezető politikusait, hogy a feszült kínai–japán viszony miatt lehetőleg maradjanak távol. Miközben Putyin már jelezte, ott lesz a pekingi katonai parádén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.