Kelet-ukrajnai választás: Merkel figyelmeztette Putyint

A német kancellár telefonbeszélgetést folytatott az orosz elnökkel, melyben jelezte, hogy a vasárnapi, szakadár területeken tartott ukrajnai választás törvénytelen, a voksolás eredményét nem fogják elismerni az európai országok vezetői.

A berlini kormány szóvivője pénteken közölte, Angela Merkel és Vlagyimir Putyin közös telefonbeszélgetést tartott Francois Hollande francia és Petro Porosenko ukrán elnökkel. Georg Streiter kiemelte, hogy a hívásban résztvevők eltérő véleményeket fogalmaztak meg a Donyeckben és Luhanskban tartandó vasárnapi voksolással kapcsolatban.

Merkel és Hollande megjegyezte, hogy a szavazásnak összhangban kell lennie az ukrán törvényekkel. Hozzátették, hogy a voksolás sérti az Oroszországgal jóváhagyott megállapodást, és gátolja a Kelet-Ukrajnában zajló konfliktus békés rendezését.

A német kormány nem ismeri el a törvénytelen választásokat - mondta Merkel szóvivője. Európa vezetői is egységes állásponton voltak ebben a kérdésben múlt heti, brüsszeli csúcstalálkozójukon.

A kelet-ukrajnai választást a héten elítélte a NATO és az ENSZ főtitkára is. Mindkét vezető illegitimnek ítélte a voksolást, és szerintük annak eredményét nem lehet elfogadni.

Reuters beszámol róla, hogy a Kelet-Ukrajnában zajló harcokban már több mint 3700 embert öltek meg. Szeptemberben tűzszünet lépett hatályba, melyet az orosz és ukrán felek kisebb harcokkal már többször megsértettek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.