Kelet-európaiak ellen uszító honlapot ítélt el az EP

Az EP csütörtöki határozata szerint a Geert Wilders-féle holland Szabadságpárt (PVV) aláássa akülföldi munkavállalók jogait Hollandiában. Hogy a honlapot a holland kormány is elítélné, az kétséges: Mark Rutte kabinetjének sorsa a PVV külső támogatásától függ.

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön kézfelemeléssel megszavazta azt a határozatot, amelyben felszólították a holland kormányt, hogy ítélje el a Holland Szabadságpárt (PVV) uszító honlapját a közép- és kelet-európai uniós polgárok elleni diszkrimináció hirdetése miatt.

Geert Wilders jobboldali radikális pártja nemrég az interneten keresztül felszólította Hollandia lakóit, hogy egy erre a célra létrehozott honlapon jelentse a kelet-európai bevándorlók által elkövetett törvénysértéseket, illetve az általuk okozott érdeksérelmeket. A kötelező erővel nem bíró EP-határozat szerint nem csupán a holland hatóságoknak kellene megszólalniuk, hanem az EU-tagországok kormányainak is el kellene ítélniük „az uniós munkavállalók jogainak aláásását". Ami azonban éppen Hollandiát illeti, a brüsszeli felszólítás szépséghibája, hogy a Szabadságpárt nem tagja ugyan a holland kormánynak, ám külső támogatása nélkül a jobboldali liberális Mark Rutte kabinetje nem rendelkezik többséggel a parlamentben.

A brüsszeli állásfoglalásban mindenesetre sajnálattal állapították meg azt is, hogy az elmúlt évek során érezhetően csökkent a holland kormány elkötelezettsége az európai integráció iránt. Ez - jegyzi meg a határozat - megmutatkozott a belső határokon való ellenőrzést kiiktató schengeni övezet bővítésének kérdésében is. A hollandok e tekintetben Románia és Bulgária schengeni csatlakozását akadályozzák.

Figyelnek Putyinra is

Az EP csütörtökön Strasbourgban határozatban ítélte el a március 4-i oroszországi elnökválasztás előkészítése és lebonyolítása során tapasztalt hiányosságokat és szabálytalanságokat. A testület leszögezte: a 2004-ben, illetve 2007-ben EU-taggá vált államok munkavállaló polgárai kedvező hatást gyakoroltak az uniós országok gazdaságára, jelentős mértékben hozzájárultak a gazdasági növekedéshez.

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön Strasbourgban határozatban ítélte el a március 4-i oroszországi elnökválasztás előkészítése és lebonyolítása során tapasztalt hiányosságokat és szabálytalanságokat.

A kötelező erővel nem bíró állásfoglalásban az EP felszólította Vlagyimir Putyint, hogy mérsékelje a tiltakozókkal szembeni retorikáját, kezdjen velük párbeszédet.

Az EP-képviselők - mint hangsúlyozták - továbbra is aggódnak az oroszországi fejlemények miatt, az emberi jogok és a demokratikus elvek, a választási szabályok és eljárásmódok betartása szempontjából. Az állásfoglalásban utaltak a különböző nemzetközi szervezetek megfigyelőinek megállapításaira, miszerint a minapi orosz elnökválasztási folyamatban - egyebek közt a médiafigyelem tekintetében - egyoldalú előnyöket élvezett egyetlen jelölt.

Az Európai Parlament különböző reformok végrehajtását, egyebek közt a politikai partok bejegyzési szabályainak egyszerűbbé tételét várja el Oroszországtól. Az orosz demokratikus ellenzéket ugyanakkor a reformok melletti szorosabb kiállásra, a mai vezetéssel szembeni hiteles politikai alternatíva felmutatására szólítja fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.