Kelet-Európa magával ránthatja a világot a mélybe

Ha Oroszország, Ukrajna és a kelet-európai EU-tagországok csődöt jelentenek, akkor a nyugat-európai gazdaságok is összeomlanak. Márpedig egyre inkább úgy tűnik, hogy a kelet-európai régió újabb segítség nélkül képtelen egyedül megküzdeni a válsággal és az államcsőd fenyegetésével.

Ha Oroszország, Ukrajna és a kelet-európai EU-tagországok csődöt jelentenek, akkor a nyugat-európai gazdaságok is összeomlanak. Márpedig egyre inkább úgy tűnik, hogy a kelet-európai régió újabb segítség nélkül képtelen egyedül megküzdeni a válsággal és az államcsőd fenyegetésével – figyelmeztet Ambrose Evans-Pritchard, a konzervatív londoni lap tekintélyes publicistája.

Evans-Pritchard felidézi az osztrák külügyminiszter múlt heti akcióját. Josef Pröll 150 milliárd eurós mentőcsomagot szeretett volna összegyűjteni a volt szocialista országok megsegítésére. Nem csak jószomszédi megfontolások vezették: az osztrák bankok összesen 230 milliárd eurónyi, vagyis Ausztria GDP-jének 70 százalékát kitevő hitelt helyeztek ki a régióba. Ha a hitelek tíz százalékát le kellene írni, az az osztrák bankrendszer összeomlásával járna. Pröllnek azonban csalódnia kellett, mert Németország hallani sem akar arról, hogy kisegítse Kelet-Európát.

Márpedig egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a kelet-európai államok nem lesznek képesek törleszteni a hiteleket. Különösen nagy bajban van Oroszország: a költségvetési egyensúlyhoz ugyanis 95 dolláros olajár mellett lenne remény, Moszkva most azonban mindössze 33 dollárt kap egy hordóért. Az elmúlt hónapokban az ország felélte az elmúlt években felhalmozott devizatartalék harmadát.

Az új EU-tagállamokban sem sokkal jobb a helyzet. Stephen Jen, a Morgan Stanley egyik vezető elemzőjének számításai szerint a volt szocialista országok 1,7 trillió eurónyi hitelt vettek fel, amelynek törlesztése idén 400 milliárd euró, a térség GDP-jének 40 százaléka lehet. Rendkívül súlyos a helyzet azokban a az országokban is, ahol a lakosság svájci frankban adósodott el.

Erik Berglof, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) vezető elemzője szerint Kelet-Európának 400 milliárd euró segélyre lenne szüksége ahhoz, hogy eleget tudjon tenni hiteltörlesztési kötelezettségeinek. Ennyi pénze azonban még a Nemzetközi Valutaalapnak sincs: az IMF 155 milliárd eurós tartalékának egy jelentős részét már elköltötte Magyarország, Ukrajna, Lettország, Fehéroroszország, Izland és Pakisztán megsegítésére.

Európa a tűzzel játszik, amikor nem hajlandó tudomást venni az egyre súlyosbodó kelet-európai helyzetről, és nem tesz valamit a régió összeomlása ellen – véli a brit publicista.

forrás: globusz.net

A Nemzetközi Valutaalap sem bírná szuflával kisegíteni Kelet-Európát
A Nemzetközi Valutaalap sem bírná szuflával kisegíteni Kelet-Európát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.