Kelemen Hunor lehet az RMDSZ elnökjelöltje

Saját államelnök-jelölt állítását sürgette a hét végén a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). A jelölt személyét illetően több név is felmerült, ezek közül Kelemen Hunor, a szövetség ügyvezető elnöke látszik a legesélyesebbnek.

Saját államelnök-jelölt állítását sürgette a hét végén a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) területi szervezetvezetőinek konzultatív tanácsa. A kérdésben a végső döntést a szombaton Marosvásárhelyen összeülő szövetségi kisparlamentnek kell meghoznia.

Markó Béla elmondta: a héten még zajlanak az egyeztetések, de a területi szervezetek elnökeinek elsöprő többsége azon az állásponton van, hogy a szövetségnek saját jelöltet kell indítania a novemberben esedékes romániai államfő-választásokon. Az RMDSZ elnöke szerint e kérdésben a héten összeülő Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT), illetve a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) hoz majd végleges döntést.

A jelölt személyét illetően több név is felmerült, ezek közül Kelemen Hunor, a szövetség ügyvezető elnöke látszik a legesélyesebbnek. Kelemen az egyik bukaresti kereskedelmi televízió vasárnap esti adásában elmondta: a jelöltségre a legalkalmasabb Markó Béla lenne. Hozzátette: ha azonban a szövetségi elnök nem kíván indulni, szívesen elfogadná a jelöltséget.

A hét végén összeülő SZKT-nak várhatóan négy jelölt közül kell majd kiválasztania a szövetség államelnök-jelöltjét. Markó Béla és Kelemen Hunor mellett ugyanis Borbély László és Frunda György RMDSZ-politikusok neve is felmerült.

A saját elnökjelölt azért fontos az RMDSZ számára, mert az első fordulóban a magyarságnak nem kellene majd román jelöltre szavaznia, a magyar szavazatokat pedig a második fordulóban lehetne „értékesíteni”.

Markó Béla beszél az Iskola Alapítvány székházának avatásán
Markó Béla beszél az Iskola Alapítvány székházának avatásán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.