Kéksisakosok Haitin: békefenntartás helyett nemi erőszak

Békefenntartók maguk vették fel mobiltelefonra, ahogyan öt uruguayi társuk egy 18 éves fiatalembert erőszakolnak meg Haitin. Az ügy tovább rontotta az ENSZ-misszió megítélését a földrengés sújtotta szigetországban.

Uruguayban vonják felelősségre azt az öt uruguayi ENSZ-békefenntartót, akiket egy 18 éves haiti fiatalember szexuális bántalmazásával gyanúsítanak – jelentette be a világszervezet főtitkárának szóvivője. Az ENSZ haiti missziója a Port Salutban lejátszódott erőszakos cselekményről már állást foglalt, miszerint “alapos vizsgálatra” van szükség. Egy az internetre feltett, mobiltelefonnal készített felvétel örökítette meg, ahogy az uruguayi békefenntartók hangos nevetés közepette az ágyra lökték az összekötözött kezű fiatalembert, aki félelmében csak annyit mondott, "nem probléma". Eduardo del Buey szóvivő szerint az ENSZ illetve a rendfenntartó misszióba katonákat küldő országok közti megállapodás értelmében az adott esetben Uruguay a felelős a vizsgálat lefolytatásával,amelyet az ENSZ támogat. “A csapatot küldő ország felelőssége a megfelelő fegyelmezést elrendelni, ha a vádak beigazolódnak” – így a szóvivő.

Uruguay közvetlenül az eset napvilágra kerülését követően már leváltotta a Haitin állomásozó haditengerészeinek a parancsnokát, ám a montevideói védelmi miniszter igyekezett “tréfának, félreértésnek” beállítani a történteket. Utóbb aztán Jose Mujica uruguayi elnök levélben kért elnézést Haiti államfőjétől, Michel Martelly-től és ígért szigorú büntetést. A haiti elnök "a nemzeti méltóságon esett sérelemnek" minősítette ugyanis az esetet. Mujica ugyanakkor jelezte, hogy megfontolják, van-e szükség Uruguay további részvételére az ENSZ rendfenntartó missziójában Haitin. A dél-amerikai ország elnöke szerint immár itt az ideje, hogy Haiti lakosai maguk gondoskodjanak biztonságukról.
Azok a latin-amerikai országok, amelyek részt vesznek az összesen 12 ezer fős, Haitin állomásozó kontingensben, külügyminiszteri és védelmi miniszteri konferenciát hívtak össze Montevideóba, megtárgyalandó a szexuális erőszak következményeit és hatását az ENSZ-küldetés jövőjére. Uruguay mellett Brazília is már előzetesen kilátásba helyezte katonái egy részének visszavonását Haitiról.

A mostani erőszakoskodás egyébként tovább rontotta az ENSZ-misszió népszerűségét, ami megingott már a tavaly januári drámai földrengést követően is, miután a maguk is súlyos emberveszteséget szenvedett békefenntartók képtelenek voltak a rend biztosítására. Majd később a helyi lakosság felháborodással fogadta, hogy a kitört kolerajárványt – amely mintegy ezer életet követelt – feltételezhetően a nepáli ENSZ-kontigens artibonitei táborhelyéről az egyik folyóba áramló szennyvíz okozhatta.
Port Salutban a hét elején több tüntetést is tartottak, követelve az ENSZ-csapatok – mint megszállók – távozását. Mint az AP jelentette, az egyik szerencsejáték vállalkozás tulajdonosa, Eric Jean-Baptiste 2500 dolláros csekket ajánlott a fiatalember családjának, hogy legyen miből fizetniük az ügyvédet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.