Kék színű emberhullám árasztotta el a dán fővárost

A legújabb hírek szerint közel ezer embert állítottak elő a rendőrök Koppenhágában, ahol tízezrek vonultak fel a klímacsúcs döntéshozó résztvevőit cselekvésre buzdító tüntetésen. Ugyanakkor tény, hogy a korábbi hírekben már említett fekete ruhás fiatalok mindössze néhány tucatnyian voltak.

Miután azonban a kemény mag köveket, téglákat dobott a dán külügyminisztérium épületére, egy bank ablakaira, sőt, egy rendőrt is eltaláltak, illetve 4 autót felgyújtottak, a készenléti rendőrség minden irányból lezárta az adott utcaszakaszt, és a bent rekedteket órákon keresztül megbilincselve tartották, akár rendbontók voltak, akár nem. Szemtanúk szerint a demonstráción résztvevő Hare Krisna hívők egy része is köztük volt, akik pedig közismerten az erőszakmentességben hisznek.

Letartóztatott aktivisták ülnek a földön a rendőrök felügyelete mellett
Arrested demonstrators sit on the ground as they are surrounded by police during a rally outside the U.N. Climate Change Conference in Copenhagen December 12, 2009. REUTERS/Christian Charisius (DENMARK - Tags: CIVIL UNREST ENVIRONMENT POLITICS IMAGES OF THE DAY)

A helyi lakosok szerint a hatvanas évek óta, mások szerint a régi munkásmozgalmak óta nem volt hasonló léptékű megmozdulás a dán fővárosban, sőt, egész Dániában. Ezt nem feltétlenül kulturális, sokkal inkább társadalmi sajátosságnak tudják be: ha magas az életszínvonal, ha nem éreznek folyamatosan társadalmi igazságtalanságokat az emberek, nincs miért tüntetniük. Ezúttal azonban sokkal szélesebbre kellett bővülnie a látószögüknek, ráadásul a világ minden tájáról érkeztek aktivisták, akik emlékeztették a nagyközönséget az éghajlatváltozás által felmerülő globális igazságtalanságokra.

A Magyar Természetvédők Szövetsége - Föld Barátai Magyarország (MTVSZ - Friends of the Earth Hungary) mintegy 50 taggal és önkéntessel képviseltette magát a felvonuláson, akik külön busszal érkeztek, és magán a COP15 klímacsúcson is akkreditált civil megfigyelők voltak, illetve részt vettek a civil szervezetek által párhuzamosan szervezett háttérrendezvényen, a Klímafórumon is. Természetesen egyéb magyar szervezetek képviselői, illetve magánszemélyek is érkeztek Koppenhágába, erre a várhatóan történelmi eseményre.

A szombati felvonulás valójában már délelőtt 10-kor elkezdődött a Nemzetközi Föld Barátai (Friends of the Earth International) szervezet Áradat nevű akciójának keretén belül. Itt a résztvevők kék színű esőköpenyekbe öltözve, az utcákon végigvonulva, emberhullámokat képezve árasztották el a délutáni demonstráció kiindulópontjának is számító Christiansborg teret, melynek szimbolikus üzenete akkor derült ki, amikor a színpadon megrendezett színjátékon belül, a pénzügyi megoldásokat hangoztató beépített szónokokba is belefojtották a szót. A résztvevők száma délutánra több tízezresre duzzadt, és a szervezők legoptimistább várakozásait is felülmúlták, még akkor is, ha nem a százezres részvételt fogadjuk el, hanem a szerényebb, de sokak szerint leginkább reális hatvanezrest. (Igaz, a rendőrség csak harmincezret becsült.)

Összességében a demonstrálók fő üzenete az volt, hogy a Kyoto-i egyezményt utólag jelentősen felhígító, elsősorban a George W. Bush elnök nevéhez fűződő hamis megoldások - pl. az 'offsetting', vagyis a kibocsátási kvótával való, gyakran átláthatatlan és korrupt üzérkedés - helyett csakis a valódi megoldást jelentő, és főként a fejlett országokra vonatkozó kibocsátás csökkentése jelenthet kiutat. Annál is inkább gondolják ezt így, mert történelmileg leginkább ezek az országok járultak hozzá jelenlegi helyzet kialakulásához, tehát a klímaigazságosság elve ebből kiindulva kell jogi kötelezettséget is jelentsen az aláírók számára.

 

Koppenhága, 2009.12.13.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.