Kegyes halál állampolgári jogon?

Nagy-Britanniában egyre többen szeretnék, ha a halálos betegségben szenvedőknek lehetőségük lenne a kegyes halálra. Egy svájci eutanázia központ vezetője még messzebb menne: az egészséges emberek számára is lehetővé tenné a kegyes halált.

„Sir Edward Downes karmesternek és feleségének, Joannak halála miatt kiújultak az eutanáziával kapcsolatos viták” – jelenti a BBC.

Nagy-Britanniában egyre többen szorgalmazzák az eutanázia legalizálását. Legfőbb érvük az, hogy a halálos beteg emberek méltóságát sérti, ha nem választhatják a szenvedés helyett a kegyes halált.

A halálos beteg Joan Downes egykori balerina férje, a híres karmester Sir Edward Downes azonban nem volt halálos beteg, mégis követte nejét a halálba. A 85 éves férfi látását és hallását is elvesztette, de nem szenvedett végzetes kórban.

A BBC emlékeztet rá, hogy svájci orvosok több nem halálos beteg brit állampolgárt segítettek már halálba. A Metazin is beszámolt a mozgásképtelenné vált fiatalember, Daniel James esetéről. A brit törvények értelmében a Svájcban végrehajtott eutanáziát megszervező ismerősöket elvileg akár 14 év börtönbüntetésre is ítélhetik.

A Guardian összeállításából pedig kiderül, hogy sokan a nem végzetes időskori betegségek elől is a halálba menekülnek a svájci szervezet segítségével: volt, aki veseelégtelenségre, más a reumás ízületi gyulladásra hivatkozva választotta az eutanáziát.

Ludwig Minelli, a Dignitas alapítója, aki mellékállásban emberi jogi szakértő, még ennél is messzebbre menne. Áprilisban kifejtette, hogy szerinte az egészséges emberek számára is lehetővé kellene tenni a kegyes halált. „Az eutanáziához való jog minden beszámítható embert meg kellene, hogy illessen. Az öngyilkosság fantasztikus lehetőség az ember számára” – nyilatkozta. Minelli szerint a szeretteiket elvesztők gyakran nagyobb szenvedésnek vannak kitéve, mint a betegségben szenvedők, ezért helyes lenne, ha ők is választhatnák a kegyes halált.

Debby Purdy
Debby Purdy
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.