Kegyelmet kap a hitehagyás miatt terhesen halálra ítélt nő

Kiengedik a börtönből Meriam Ibrahimot, azt a nőt, akit hitehagyás miatt május elején halálra ítéltek Szudánban – jelentette be szombaton a kartúmi külügyminisztérium azután, hogy az ügyből nemzetközi botrány lett. Abdullahi Alzareg külügyi államtitkár szerint a 27 éves Ibrahim napokon belül szabadul, Szudán garantálja Ibrahim biztonságát. Az országban vallásszabadság van – tette hozzá a politikus.

Ez mostanáig nem egészen így nézett ki. Hogy miért, azt nem tudni, de a keresztény Ibrahim ellen nemrég a muzulmán vallású apja családja feljelentést tett hitehagyás vádjával. A hitehagyást a szudáni törvények halállal büntetik arra hivatkozva, hogy mindenki automatikusan muzulmán, aki muzulmán apa gyerekeként születik. Ibrahim a perben hiába védekezett, hogy az apja már rég elhagyta a családot, ő maga pedig soha nem volt muzulmán, világéletében ortodox kereszténynek nevelték, ez a bírót nem hatotta meg. Miután a nő elutasította az iszlám felvételét, halálra ítélték.

Keresztény egyébként Ibrahim férje, az amerikai állampolgárságú Daniel Wani is, aki ötévesen, a polgárháború elől menekült el Szudánból. 2011-ben házasodtak össze. Több üzleti érdekeltségük van Szudánban, köztük egy Kartúmtól délre fekvő farmmal. Wani most Manchesterben tartózkodik, két gyerekük, a húszhónapos kisfiú, Martin és a szerdán született kislányuk, Maya viszont az anyjával együtt a börtönben várja a szabadulást. Martint a szudáni hatóságok azért nem adják ki, mert muzulmánnak tartják, akit nem lehet rábízni egy keresztény apára. Miatta és Maya miatt pedig Ibrahimot a kötél általi halálon túl még száz korbácsütésre ítélték. Muzulmánként házasságtörésnek számított lefeküdnie egy keresztény férfival – hangzott az ezt indokoló érv. Ibrahimot nem korbácsolták meg, a szabadulása előtti hír pedig az volt, hogy a halálos ítéletet két évre felfüggesztik, hogy szoptathassa a kislányát.

A szombaton végül kegyelemmel végződött ügy hatalmas nemzetközi felhördülést váltott ki. Ibrahim megmentéséért megmozdult az Egyesült Államok és Nagy-Britannia diplomáciája, de az internet is. Egy online petíciót, amely a nő szabadon engedését követeli, péntekig hatszázharmincezren írtak alá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.