Megkegyelmeznek az ország Kaliforniájának

Bécs engedett a haideri örökséget nyögő tartománynak, a karintiai önkormányzat hosszú könyörgés után kedvezményes hitelt kap az osztrák központi kormánytól. Cserébe azonban népszerűtlen lépéseket kell tennie.

A legdélibb osztrák tartománynak, ahol a lakosság 6,5 százaléka él, így sikerült elkerülnie, hogy júniusban csődöt kelljen jelentenie. Az öt parlamenti párt koalíciójából álló, szociáldemokrata vezetésű helyi kormány 343 millió eurót kért sürgősen a központi vezetéstől, az áthidaló kölcsön híján a tartomány kulturális és sportszervezeteinek támogatását már le kellett állítani, és szociális kiadásokon is kurtítottak.

A Hypo Alpe-Adria Bank épülete Klagenfurtban
A Hypo Alpe-Adria Bank épülete Klagenfurtban
Heinz Peter Bader / Reuters

A napsütéses tartomány több mint hárommilliárd euró tartozást halmozott fel, és költségvetésének idei hiánya meg fogja haladni a százmillió eurót. Emiatt a Moody’s hitelminősítő nemrégiben leminősítette a karintiai kormány fizetőképességét. A klagenfurti székhelyű önkormányzat a tőkepiacon mostanában csak nagyon magas kamat mellett tud pénzhez jutni, ezért volt kénytelen a legfeljebb 1,2 százalékos kamaton kölcsönző központi kormányhoz fordulni. Ez önmagában nem lenne szokatlan, a tartományok sokszor szorultak már a szövetségi vezetés segítségére. Az egy éve hivatalban lévő, a menedzservilágból jött néppárti osztrák pénzügyminiszter, Hans Jörg Schelling azonban, az elődökkel ellentétben, szigorú költségvetési politikát folytat.

A nehezen megítélt pénz folyósítását is súlyos feltételekhez köti: idén 129 millió eurós megtakarítást vár Karintiától, jövőre pedig újabb 50 milliót. A hét első felében a sokadik sokórás tárgyalási fordulóban kialkudott egyezség szerint az önkormányzatban dolgozók 30 százalékának állását, ha megüresedik, nem fogják újra betölteni, s az is biztos, hogy csaknem 300 kórházi ágyat megszüntetnek. Schelling azt is hangoztatta, hogy a takarékossági terveket és az elvárt strukturális változtatásokat részleteiben az önkormányzatnak kell kitalálnia.

Az osztrák tartományi pénzügyi gondok nemzetközi érdeklődést váltottak ki, több médium már az Európai Unió és Görögország konfliktusához hasonlítja a Bécs–Klagenfurt-problémát, megjegyezve, hogy Karintiának nincs tengere. A 2008-ig a szabadságpárti Jörg Haider tartományi vezetése alá vont Hypo Alpe-Adria banknál történt pénzügyi visszaélések, elherdált összegek után a karintiai önkormányzat 10,2 milliárd eurós kezességet vállalt, döntően e miatt az irdatlan összeg miatt rendült meg a költségvetés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.