Kedden találkozik Barrosóval a cseh kormányfő

Jan Fischer garanciát kért Václav Klaustól, hogy a lisszaboni szerződés ratifikálása kapcsán több feltétele már nem lesz.

A cseh kormányfő kedden Brüsszelben tárgyal a lisszaboni szerződés ratifikálásával kapcsolatos cseh álláspontokról José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével - jelentették be Prágában.

Jan Fischer hétfőn nyilvánosan kért garanciát Václav Klaustól, hogy ha a mostani feltételét teljesítik és mindeközben a brnói székhelyű Alkotmánybíróság sem talál az uniós tervezetben a cseh alaptörvényt sértő rendelkezést, akkor haladéktalanul aláírja a szerződést. A prágai miniszterelnök elmondta azt is, hogy nem ért egyet az államfővel, mert az Európai Unió Alapvető Jogok Chartájának nincs visszamenőleges hatálya, ezért semmiképpen sem veszélyezteti a jelenlegi csehországi tulajdonviszonyokat. Ennek ellenére Václav Klaus követelését hajlandó felvetni az október végi uniós csúcstalálkozón, ha az elnök megadja a kért garanciát.

Érdeklődésünkre Ladislav Jakl, a prágai elnöki iroda szóvivője nem volt hajlandó kommentálni Jan Fischer kérését.

A cseh államfő a múlt pénteken közölte: hogy az általa felkért szakértők véleménye szerint az uniós charta alapján - amely a lisszaboni szerződés része - esetleg kétségbe vonhatnák a Benes-dekrétumok érvényességét, s ezután a szudétanémetek kárpótlási igényekkel állhatnának elő. Ezért olyan kétmondatos lábjegyzet csatolását követeli a lisszaboni szerződéshez, amely ezt a lehetőséget kizárná. Emlékeztetett arra, hogy hasonló engedményt a britek és a lengyelek is kivívtak.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.