Hatalmas kecskebotrány az amerikai haditengerészetnél

A USS Lake Erie parancsnokát, John Banigan kapitányt felmentették tisztségéből. Az amerikai haditengerészet tisztje egy kecske miatt bukott meg – adta hírül a War is Boring.

Banigan 2011-ben vette át a hadihajó parancsnokságát, két év után azonban felkeltette a San Diego-i tengerészeti nyomozók figyelmét. Vizsgálatot kezdtek és ráakadtak Master Chief Charlie-ra. Charlie egy törpe kecske, a Lake Erie nemhivatalos kabalaállata, aki nem hivatalos státusza ellenére meglepően sok hivatalos képen szerepel. 

Master Chief Charlie a Lake Erie fedélzetén. Szomorú, hogy mennie kellett
Master Chief Charlie a Lake Erie fedélzetén. Szomorú, hogy mennie kellett
MC3 Diana Quinlan / Navy

A történet részleteire a The Navy Timesnak sikerült állhatatos tényfeltáró munkával fényt vetnie. Kiderült, hogy a kecske 2012-ben csatlakozott a Lake Erie legénységéhez. Több hivatalos rendezvényre is elkísérte a csapatot. 2013-ban még a tengerészet tengeri hadműveleti parancsnokával, Jonathan Greenerttel is pózolt.

A gondok akkor kezdődtek, amikor Banigan úgy döntött, hogy a kérődzőt magukkal viszik Hawaiiból San Diegóba. Kaliforniában szigorú szabályozás vonatkozik az állatok szállítására. A beérkező kecskéket meg kell vizsgálnia egy állatorvosnak, aki egy címkével látja el az állatot, a tulajdonosa pedig engedélyt kap. Banigan elmulasztotta benyújtani az erről szóló kérvényeket, a hanyagsága pedig a parancsnokságába kerülhet. Master Chief Charlie-nak el kellett hagynia a fedélzetet, és a Twitter-üzenetei szerint nem túl boldog ettől. 
Bill the Goat Leon Panetta volt védelmi miniszterrel
Bill the Goat Leon Panetta volt védelmi miniszterrel
Jonathan Ernst / Reuters

Hadihajókon kecskét tartani nagy hagyományokra visszatekintő szokás az Egyesült Államokban. A matrózok a régi időkben többféle lábasjószágot is tartottak a teje, tojása vagy húsa miatt. A kecskék azért voltak különösen közkedveltek, mert gyakorlatilag bármit megettek, és így könnyű volt ellátni őket a hosszú tengeri utak alatt. Bill the Goat az Egyesült Államok Tengerészeti Akadémiájának hivatalos kabalája. A USS New York már 1893-ban egy El Cid nevű kecskével a fedélzetén indult útnak, 1913-ban pedig a USS Rhode Island szelte a habokat az ő egyik fajtársával. Az Egyesült Államok Tengerészeti Intézete 2014-ben adta ki a hajókon tartott kecskék illusztrált történelmét.

A Banigan elleni eljárás még folyamatban van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.