Kazahsztán nem ad gázt a Nabuccóba

Azerbajdzsán még nem mondta ki a végső szót az orosz gázfüggést enyhíteni hivatott vezeték ügyében, ám ha az Európai Unió támogatja a projekt megvalósítását és biztosítja a finanszírozási forrásokat, akkor „pozitívan fog viszonyulni a kérdéshez”.

Kazahsztán nem rendelkezik gázzal a Nabucco vezeték megtöltésére - közölte egy Almatiban zajló gáz- és olajipai szakmai világkonferencián Szauat Minbajev kazah gáz- és olajügyi miniszter. „Minden a forrásainktól függ" - jelentette ki a miniszter, de „jelenleg nincsenek ilyen forrásaink".

Azerbajdzsán még nem mondta ki a végső szót a Nabucco vezetékbe szánt földgáz ügyében, ám ha az Európai Unió támogatja a projekt megvalósítását és biztosítja a finanszírozási forrásokat, akkor pozitívan fog viszonyulni a kérdéshez - mondta Vilayat Guliyev, a kaukázusi ország nagykövete nemrégiben az MTI-nek.

A nagykövet úgy fogalmazott, hogy a Nabucco projekt sorsa nem csak Azerbajdzsántól függ, amely egyebek között Görögországnak és Olaszországnak is szállít gázt. Emlékeztetett arra, hogy megállapodás született az Azerbajdzsán-Grúzia-Románia gázszállító rendszer (AGRI) létrehozásáról is. Elmondta, hogy országában a közelmúltban újabb gázlelőhelyet tártak fel, de az azeri gáz valószínűleg még így sem elegendő ahhoz, hogy megtöltse a gázvezetékeket, ehhez a térségbeli államok készleteire is szükség van.

Azt tanácsolta, hogy az EU konkrétabban közelítse meg Nabucco kérdését, jusson megállapodásra Türkmenisztánnal és Üzbegisztánnal, ezenkívül találja meg a közös hangot Iránnal.

A Nabucco a múlt szombaton benyújtotta átfogó gázszállításra vonatkozó ajánlatát az azerbajdzsáni Sah-Deníz II. konzorciumnak. A Sah-Deníz konzorcium, amelynek tagja a Socar energiavállalat és a BP is, három csoportot - Nabucco, TAP, Poseidon - hívott meg, hogy tegyen ajánlatot a gázkinyerésre és -továbbszállításra a gázmezőről.

Az ajánlatokat a múlt szombatig kellett benyújtani. A Sah-Deníz konzorcium várhatóan az év végéig dönt arról, hogy melyik beruházást részesíti előnyben.

A 3,3 ezer kilométer hosszúra tervezett Nabucco vezeték - Törökországon, Bulgárián, Románián, Magyarországon és Ausztrián keresztül - teljes kapacitáson évi 31 milliárd köbméter földgázt juttatna Európába Kaszpi-tenger környéki és közép-ázsiai lelőhelyekről, de egyelőre biztos gázszállítói nincsenek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.