Katonai puccstól tartanak Bissau-Guineában

Meghalt hétfőn egy párizsi kórházban Malam Bacai Sanhá, Bissau-Guinea elnöke. A 65 éves államfő november vége óta tartózkodott külföldi gyógykezelésen, állítólag súlyos cukorbetegsége miatt.

A Reuters a múlt héten úgy értesült, hogy az utóbbi időben már mesterséges kómában tartották a kórházban. Sanhá 2009-ben került hatalomra, miután elődje, a volt dandártábornok Joao Bernardo Vieira elnök, mind pedig a hadsereg vele rivalizáló vezérkari főnöke, Batista Tagmé Na Wait merénylet áldozata lett.

A nyugat-afrikai egykori kis portugál gyarmat a világ tíz legszegényebb államának egyike, a közéletet a korrupció uralja. Egyetlen érdemi exportterméke a kesudió. Hiába rendeznek időnként választásokat, a katonák próbálják a háttérből vagy erőszakos úton a hatalmat gyakorolni. A megfigyelők ezúttal sem tartják kizártnak, hogy a hadsereg veszi át az irányítást az elnök halálával. Az Egyesült Államok már decemberben, Sanhá elhúzódó gyógykezelésének hírére Guinea Bissau elhagyását javasolta az amerikai állampolgároknak.

A nemzetközi kábítószercsempészek kihasználták a bizonytalan politikai helyzetet: az Atlanti-óceán partján fekvő kis afrikai ország az utóbbi időben a Latin-Amerikából Európába irányuló kokainszállítmányok egyik fő tranzitállomásává vált.

(NOL/Reuters)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.