Katonai bíróság elé állítják Halid Sejk Mohammedet

Valószínűleg mégsem polgári, hanem katonai bíróság elé állítják Halid Sejk Mohammedet, az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrormerényletek értelmi szerzőjét - jelentette fehér házi forrásokra hivatkozva pénteken az NPR közszolgálati rádió.

A rádió szerint az Obama-kormány "közel van" a döntés meghozatalához. A per helyszínéről azonban továbbra sem határozott még a Fehér Ház, a korábbi tervről, hogy a nagy pert New Yorkban rendezzék meg, valószínűleg lemondtak.

Az NPR rámutatott: a döntés jelentős fordulat a 9/11-es per előtörténetében, hiszen Eric Holder igazságügy-miniszter még néhány hete is kiállt a New York-i polgári büntetőjogi eljárás mellett, a Fehér Ház pedig megerősítette, Barack Obama elnök egyetért ezzel.

Az Egyesült Államokban hónapok óta vita tárgya, hogy milyen bíróság előtt feleljenek a terroristák tetteikért. Holder azzal érvelt, hogy a polgári eljárás demonstrálná a világ előtt, hogy az Egyesült Államok jogállam, ahol a leghírhedtebb terrorgyanús személyek ügyében is igazságot lehet szolgáltatni nyilvános, pártatlan bírósági eljárás keretében.

A republikánus ellenzék és több demokrata politikus is azonban élesen támadta ezt, mondván: a polgári bíróságon valójában a Bush-kormány és annak terrorellenes politikája ellen rendeznének színjátékot, az ügyvédek bizonyára nagy hangsúlyt helyeznének arra, hogy védencüket a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) emberei megkínozták. Azzal is érveltek, hogy Halid Sejk Mohammed a világ nyilvánossága előtt kiállhatna a dzsihád mellett, mártír szerepet játszhatna, ami újabb Amerika-ellenes érzelmeket lobbantana lángra a muzulmán világban. Szerintük a terroristák háborús bűnösök, akiknek korlátozott jogaik vannak, nem védekezhetnek polgári bíróság előtt.

Az igazságügy-miniszter álláspontja azután gyengült meg, hogy Michael Bloomberg New York-i polgármester közölte: a várhatóan évekig tartó per csillagászati költségei és a folyamatos biztonsági készültség miatt nem támogatja, hogy az eljárást Manhattanben, a repülőgépes merénylők által romba döntött Világkereskedelmi Központ egykori ikertornyainak tőszomszédságában tartsák meg. Bloombergre állítólag nyomást gyakoroltak a Wall Street-i bankok vezetői, akik szerint a per miatt lényegében le kellene zárni Alsó-Manhattant.

A terroristákat jelenleg a Kuba szigetén levő guantánamói amerikai börtöntáborban őrzik, amelyet az Obama-kormány minél előbb be akar zárni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.