Katonai újoncot öltek meg társai Dél-Koreában

Felháborodást váltott ki Dél-Koreában egy katonai újonc halála, aki állítólag katonatársai bántalmazásába halt bele. A fiú áprilisban halt meg, katonai források szerint fulladás, egy emberjogi csoport szerint viszont sorozatos fejbe verések következtében. A hadsereg közlése szerint a 23 éves újonc evett, mikor légcsövén akadt egy falat és fulladozni kezdett, társai ekkor mellkasba verték néhányszor. A koreai Katonai Emberi Jogok Központja azonban ezt vitatja, mondván, hogy Yoon fejét (a fiúnak csak a családnevét hozták nyilvánosságra) őrmestere folyamatosan ütötte, és míg el nem ájult, sokkhatás jeleit mutatta. A központ ezért azt kéri, hogy a gyanúsítottakat gyilkossággal és ne emberöléssel vádolják meg. Az eset kapcsán letartóztatott hat katona közül négyet emberölés vádjával, kettőt erőszak elkövetésével vádolnak.

A központ által múlt héten nyilvánosságra hozott jelentés szerint Yoont több mint egy hónapon keresztül rendszeresen megfélemlítették, kórházban készült fotókon látszik, hogy teste tele van sebekkel – állítja a The Korea Times. A vizsgálat szerint idősebb katonatársai folyamatosan verték, szexuálisan zaklatták, többek között pedig arra kényszerítették, hogy este sokáig maradjon ébren, három órán át lovaglópózban üljön, nyeljen le egy tubus fogkrémet vagy nyalja fel mások köpéseit a padlóról.
A dél-koreai védelmi miniszter, Han Min-kú bocsánatot kért az eset kapcsán, Pak Kunhje elnök pedig alapos vizsgálatot kért, és hogy biztosítsák, az ilyen esetek nem ismétlődnek meg. Legutóbb júniusban fordult elő egy eset ebben a témában: egy másik újonc öt kollégáját lőtte le, miután állítólag terrorizálták őt.

Dél-Koreában a sorozás kötelező, de a hadsereget már számos kritika érte az újoncokkal való bánásmód miatt. Az eset után minden katonai személy a héten egy egynapos emberjogi órán vesz részt, továbbá a katonai kultúra megreformálására lehet számítani.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.