Katonai támaszpontnál értek partot a menekültek

Nagy-Britannia ciprusi légitámaszpontjánál ért partot szerdán 140 menekült, így lehet, hogy a brit kormánynál folyamodhatnak menedékjogért. 

A tárca bejelentése szerint a menekültek - akiknek állampolgársága egyelőre nem ismert - két hajón érkeztek szerda reggel a brit királyi légierő (RAF) Akrotiri térségében működő támaszpontjára.

Az RAF éppen e támaszponton állomásoztatja azokat a Tornado típusú harci repülőgépeit, amelyek részt vesznek az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet iraki állásai elleni nemzetközi légi hadműveletekben.

A brit fegyveres erők Cipruson működő támaszpontjai szuverén brit területnek számítanak, így első ízben fordult elő a mostani menekültválság kezdete óta, hogy a közel-keleti konfliktusövezetből menekülők egy csoportja közvetlenül brit területre érkezzen.

Ez felveti azt a kérdést, hogy a menekültek folyamodhatnak-e a brit kormányhoz menedékjogért.

Legutóbb, 1998-ban iraki kurd menekültek érkeztek a ciprusi brit támaszpontra, és többször is menedékjog-kérelemmel fordultak Londonhoz, a brit kormány azonban e kérelmeket eddig rendre elutasította. Az iraki kurd csoport viszont azóta is Cipruson, egy másik brit támaszponton lakik.

A brit kormány a nemrégiben bejelentett hivatalos terv alapján a jelenlegi parlamenti ciklus végéig, vagyis 2020 májusáig húszezer szíriai menekültet telepít át Nagy-Britanniába.

London ugyanakkor nem vesz részt az Európai Unió területén tartózkodó menekültek közös elosztását célzó uniós programban, hanem közvetlenül a Szíriával szomszédos országokban, Törökországban, Jordániában és Libanonban működő ENSZ-menekülttáborokból telepít Nagy-Britanniába menekülteket, más EU-tagállamokból nem.

Álláspontja ugyanis az, hogy így a befogadott menekülők közvetlen, biztonságos úton juthatnak el Nagy-Britanniába, és nem kell segítség nélkül vállalkozniuk az Európába vezető veszélyes utazásra. A brit kormány mindenekelőtt azonban arra törekszik, hogy a menekültek a táborokban maradhassanak, és ennek érdekében jelentős anyagi segítséget nyújt a térségbeli országoknak a menekülttáborok körülményeinek javítására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.