Katonai puccs után megválasztották az ideiglenes államfőt

A nyugat-afrikai országban a puccsal hatalomra került katonai vezetés és a civilek között a múlt héten született megállapodás az átmenet intézményeiről.

Egy volt külügyminisztert neveztek ki ideiglenes államfőnek hétfő hajnalban Burkina Fasóban a társadalmi intézmények - írja a Híradó.

A nyugat-afrikai országban a puccsal hatalomra került katonai vezetés és a civilek között a múlt héten született megállapodás az átmenet intézményeiről.

Blaise Compaoré elnök október végén mondott le az ellene kibontakozott, zavargásokba torkolló tüntetések hatására. A hatalmat előbb Honoré Traoré vezérkari főnök, majd a lemondott elnök testőrségének parancsnoka, Issaac Zida alezredes vette át.

A hadsereg, az ellenzéki pártok, civilszervezetek és egyházak vezetőiből álló bizottság vasárnap este ült össze, és hajnalig tartó tanácskozáson állapodtak meg abban, hogy öt jelölt közül a hadsereg jelöltje, a 72 éves Michel Kafando lesz az ideiglenes elnök, aki volt már külügyminiszter és ENSZ-nagykövet is. Ő fogja kinevezni a 25 tagú ideiglenes kormányt.

Egy korábbi megállapodás szerint a miniszterelnöki tisztséget a fegyveres erők egyik tagja fogja betölteni. A társadalmi intézmények megállapodtak abban is, hogy 2015 novemberében választásokat tartanak. Ezen Kafando nem indulhat. Addig feláll egy 90 fős átmeneti törvényhozás, benne a hadsereg 10, az ellenzék 40 és a civil társadalom 30 képviselőjével. A fennmaradó 10 helyet egyéb pártoknak, többek közt Compaoré politikai szövetségeseinek tartják fenn.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.