Katonai offenzívát hirdetett a kolumbiai elnök

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök katonai offenzívát hirdetett a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) ellen kedden, miután a marxista gerillaszervezet az előző nap a biztonsági erők tizenkét tagjával végzett egy rajtaütés során.
A lázadószervezet harcosai hétfőn a kolumbiai helyhatósági választások lebonyolításán dolgozókon, illetve az őket kísérő biztonsági személyzeten ütöttek rajta Boyaca tartományban, a fővárostól, Bogotától 300 kilométerre északra fekvő hegyvidéken. A lázadók tizenegy katonát és egy rendőrtisztet gyilkoltak meg.

A kormányzat terrorcselekménynek minősítette a történteket, és keddi ülésén a kolumbiai nemzetbiztonsági tanács arról döntött, hogy bevetik a hadsereget az ELN-nel szemben.

A kolumbiai hatóságok azt is közölték, hogy a rajtaütés során eltűnt négy embert, köztük két választási biztost élve találtak meg. Két katonát továbbra is eltűntként tartanak számon, őket vélhetően elrabolta az ELN.
A lázadószervezet hivatalosan nem vállalta magára a támadást.

A mintegy kétezer főt számláló ELN, amelyet a kubai forradalom által megihletett radikális papok alapítottak, az ország legnagyobb lázadószervezetéhez, a marxista-leninista Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkhöz (FARC) hasonlóan béketárgyalásokat folytat a kolumbiai kormánnyal.

Az ELN több kormány ellen is harcot vívott 1964-es létrejötte óta, és a jelenlegi kormánnyal való békét célzó tárgyalások megkezdése után is emberrablásokat és támadásokat hajtott végre.

A kolumbiai kormányok, baloldali lázadók és jobboldali fegyveres csoportok közötti harcok több mint 220 ezer ember életét követelték, és milliókat kényszerítettek otthonaik elhagyására az utóbbi öt évtizedben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.