Nem is tudták, hogy egy kémet tüntettek ki

Elnöki kitüntetést vehetett át 2007 májusában a Fehér Házban egy keresztény segélyszervezet vezetője. Teljes volt a pompa: maga George W. Bush elnök adta át az érdemrendeket a civil szervezetek vezetőinek a díszes Keleti Szobában.

A díjazottak között volt Kay Hiramine is, akinek a Colorado államban alapított nemzetközi segélyszervezete éveken át több millió dollárnyi segélyt vitt fejlődő országokba. A történetet ismertető oknyomozó portál, a The Intercept megjegyzi: Bushnak talán fogalma sem volt arról, hogy a védelmi minisztérium egyik hírszerzőjét tünteti ki. Pedig Hiramine akkor már évek óta a Pentagonnak dolgozott, és a keresztény humanitárius misszió leple alatt információkat gyűjtött a hadsereg számára.

Mivel az amerikai védelmi minisztériumnak semmiféle forrása nem volt Észak-Koreában, ám a kommunista ország atomprogramja egyre több fejtörést okozott Washingtonnak, 2003-ban úgy döntöttek, egy segélyszervezetet alkalmaznak a feladatra. Az egy évvel később elindult programot 2012-ben állították le, azaz már Barack Obama elnöksége alatt.

Az Egyesült Államok nem csak Észak-Koreában használt civileket kémkedésre. Számos kicsi, növekvőben lévő csoportot megkerestek, de sokat maguk a titkosszolgálatok alapítottak. Hiramine segélyszervezete, a Humanitarian International Services Group (HISG) az első csoportba tartozott; nem sokkal a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után alapították, akkor még csak három taggal.

Kay Hiramine feleségével és a USAID állami segélyszervezet egyik vezetőjével, Jack Hawkinsszal a kitüntetés után
Kay Hiramine feleségével és a USAID állami segélyszervezet egyik vezetőjével, Jack Hawkinsszal a kitüntetés után

Az ügy hátteréhez tartozik, hogy ekkoriban a CIA megerősödött, átvette a vezető szerepet a Pentagontól a hírszerzés terén. A katonák azonban előzni akartak, és elkezdték kiépíteni a maguk hírszerző hálózatát. A HISG jól jött nekik, mert már volt tapasztalata orvosi felszerelések, ruhák és katasztrófavédelmi eszközök szállításában.

Észak-Koreába használt ruhákat vittek, azon kevés dolgok egyikét, amelyet a rezsim elfogadott. Ám a meleg kabátok alatt a szervezet bibliákat rejtett el – ez tilos volt. Ez volt a Pentagon számára a teszt: ha a bibliák bejutnak, akkor később katonai felszerelés is. Így is történt, hamarosan már rádiókat és szenzorokat is szállítottak a HISG alkalmazottai az autókban. Ezzel az ország úthálózatáról gyűjtöttek adatokat. A The Intercept szerint a HISG emberei Hiraminén kívül nem tudtak arról, hogy a Pentagonnak dolgoznak.

A HISG hamarosan nagyra nőtt, és harminc országba szállított segélyeket. Ebben főként a Pentagontól kapott támogatás segítette, amelyet közvetítőkön keresztül folyósítottak, hogy elfedjék a forrást. A portál számításai szerint a szervezet az évek során összesen 15 millió dollárt kapott a védelmi minisztériumtól.

Amerikában tilos papokat, újságírókat és a Békehadtest önkénteseit kémkedésre használni, ám a civilek beszervezését semmi sem tiltja. Ám ez kockázatos, és a weblapnak nyilatkozó szakértők szerint nem is éri meg az „árát”. Emlékezetes, hogy 2011-ben az amerikai központi hírszerzés, a CIA egy orvost bízott meg azzal, hogy DNS-mintát szerezzen annak a háznak a lakóitól, ahol Oszama bin Ladent sejtették. Az akciót oltókampánynak álcázták; az orvost a pakisztáni hatóságok később börtönbe zárták. – Ha elkapták, bíróság elé állították és kivégezték volna őket egy phenjani téren, akkor értettük volna meg igazán, mekkora kockázatot vállaltunk – nyilatkozta egy nyugalmazott CIA-tiszt, Robert Baer.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.