Katasztrófaturizmussal vádolják a G8-csúcsot

G8 helyett negyven delegáció részvételével kezdődik világcsúcs szerdán a földrengés sújtotta Abruzzóban, és nem csak a helyszín rendhagyó. Még a kedden elindított antiglobalista tiltakozás sem a megszokott. A helyiek azzal vádolják az olasz kormányt, április óta csak azért hagy mindent romokban, hogy legyen mit mutogatnia Obamának.

Sose látott csúcsértekezletet ígért a soros elnök Itália, és valóban a világ nagyjai között először fellépő Barack Obama és kollégái a l'Aquila melletti Coppito pénzügyőriskolájában tanácskoznak péntekig a nemzetközi válságról és éghajlatváltozásról, élelmiszerbiztonságról és éhezésről, Iránról és Észak-Koreáról.

Az ActionAid szegénységellenes szervezet tiltakozó akciója Rómában
Activists with the international anti-poverty agency ActionAid pose with children's swimming pools bearing the images of Italian Prime Minister Silvio Berlusconi and G8 leaders in Rome July 7, 2009. Leaders of G8 and G5 countries will meet in L'Aquila July 8-10. REUTERS/Alessandro Bianchi (ITALY POLITICS) 2009-07-07,

A világgazdasági krízis évében a G8-csoportja (USA, Japán, Egyesült Királyság, Kanada, Németország, Franciaország, Olaszország és Oroszország) a G5-kel (Brazília, India, Mexikó, Dél-Afrika, Kína – Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnök az ujgur tüntetések alatt a Colosseumban fényképeztette magát) bővül, a legnagyobb gazdaságok fórumát (MEF) alkotó Ausztráliával, Indonéziával, Dél-Koreával, Dániával, a pánafrikai NEPAD államaival, az Afrikai Uniót vezető Líbiával, a meghívott Egyiptommal, Hollandiával, Törökországgal, az EU-elnök Svédországgal és tíz nemzetközi szervezettel az ENSZ-től a Világbankig. Az ezer küldött, az állam- és kormányfők és fejenként huszonöt fős kíséretük ablakai az április 6-án pusztító földrengés romjaira és az otthontalanná vált tízezrek sátraira néznek (bár biztonsági okokból a politikusokat eltanácsolták a kikukucskálástól), miközben szünet nélkül remeg a föld. „A csúcs a földrengésnél is nagyobb felfordulást okoz” – mondják az elterelt juhnyájak helyett mesterlövészekkel teli védett övezetből kitiltott coppitóiak. Az üzletek lehúzott redőnyein mindenütt ott díszeleg a „Csúcs miatt zárva!” felirat.

Kiderült, erősebb rezgéskor a világ nagyjait mégsem költöztetik Rómába. Ha menekülni kell, vége a találkozónak. A háromezerötszáz újságíróval teli sajtóközpontban viszont a fő téma az olasz kormányfő, Silvio Berlusconi villáiban, félmeztelen lányokról kattintott újabb paparazzo-fotók.

Nem csak az abruzzóiak remélik, hogy nem ez lesz a központi kérdés: a római és berlini kancellária az OECD-vel közösen 12 pontot dolgozott ki a pénzügyek, bankok, gazdaság szabályozására. Elemzők szerint a coppitói G8-csúcs nem hoz világrengető fordulatot, útmutatást adhat, dönteni az őszi G20 fog.

Több mint jelképes viszont a nagyhatalmakat létszámban kisebbségbe szorító fejlődő országok jelenléte. „A G8 kevés, a G20 sok: a G16 lenne az ideális” – összegezte Berlusconi. „Kiderül, hogy Afrika díszletnek kell-e vagy a nagyok végre tényleg tesznek -e valamit” – vélte a BBC szomáliai tudósítója.

A szerdai nyitónap a világgazdaságról szóló G8-ebéddel kezdődik (a menüben kizárólag abruzzói ételek) és az Iránnak és térségének szentelt vacsorával zárul. Csütörtökön a G5, a MEF és a nemzetközi szervezetek csatlakoznak, este római fogadással az államfői palotában (és még nem tudni, Kadhafit mennyire közel ültetik az amerikai elnökhöz esetleges kézfogásra); péntek Afrika napja lesz, amikor Obamát a szociális enciklikáját a csúcsra időzítő XVI. Benedek fogadja.

Hiába földrengés, hiába válság, a hölgyprogram most se hiányzik: a l'Aquilát saját zsebőôl támogató Carla Bruni-Sarkozy, Gordon Brownnak a csúcsról twitteren beszámoló felesége és a többi first lady a pápával is találkozik.

Más ez a csúcs noglobal oldalon is: a megszokott tömegtüntetést az olasz G8 előző értekezletein látott szeparált akciók helyettesítik. Kedden a római repülőtereken és az amerikai nagykövetség közelében tüntettek, utakat zártak le, az egyetemisták elfoglalták a rektorátusokat, eddig 40 fiatalt állítottak elő botokkal, kövekkel indultak tiltakozni. Szerdán ismét a fővárosban készülnek váratlan demonstrációkra. A nagy megmozdulás pénteken lesz l'Aquilában a földrengés sújtotta lakossággal közösen az újjáépítésért. „Április óta nem takarítják el a romokat, így hagytak mindent, hogy Obamának mutogathassák!” – kiabálják az abruzzóiak.

Tizenötezer rendőr és katona, lezárt légtér és autósztráda, Predator pilóta nélküli repülő, befagyasztott mobilhálózat, sátraikba bezárkózó földrengés károsultak – minden készen áll a csúcsra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.