Katarnak nem tetszik, hogy Egyiptom engedély nélkül bombáz

Konzultációra hazarendelte kairói nagykövetét Katar csütörtökön, amiért az Arab Liga előző esti ülésén az egyiptomi küldött a terrorizmus támogatásával vádolta a Perzsa-öböl menti monarchiát - adta hírül honlapján az al-Jóm asz-Szábe című egyiptomi napilap.

A két ország között rendszeressé vált diplomáciai ütésváltás legújabb fordulatát az előzte meg, hogy a katari küldött fenntartásának adott hangot a liga kairói ülésén azokkal a légitámadásokkal kapcsolatban, amelyeket Egyiptom hétfő hajnalban hajtott végre az Iszlám Állam (IS) líbiai ágának állásai ellen. A líbiai légierővel összehangolt hadműveletet Kairó arra a vasárnap megjelent videofelvételre válaszul indította, amelyen látszik, ahogy az IS lefejez huszonegy egyiptomi túszt.

A pánarab testület huszonkét tagállamának küldöttei által tartott ülésen olyan határozatot fogadtak el, amelyben az arab országok támogatásukat és megértésüket fejezték ki az egyiptomi hadműveletekkel kapcsolatban. A határozat szövege szerint Egyiptomnak jogában áll a szükséges lépéseket megtennie állampolgárainak védelmében

A katari állami hírügynökség szerint azonban Doha kifogásolta, hogy Egyiptom egyoldalú döntést hozott a Líbia területén végrehajtott légitámadásokról, anélkül, hogy arról a többi arab állammal előre egyeztetett volna. A liga statútumának 5. és 6. cikke előírja, hogy egy tagállam egy másik tagállam ellen csak abban az esetben intézhet fegyveres támadást, ha azt a testület előzőleg engedélyezi.

Egyiptomi sajtóértesülések szerint Tárek Ádel, Egyiptom állandó küldöttje úgy fogalmazott, hogy az arab államok közötti konszenzustól eltérő katari álláspont nem meglepő, és abból is az derül ki, hogy a monarchia a terrorizmust támogatja.

A két ország közötti diplomáciai válságot az váltotta ki, hogy Katar feltétlen támogatásáról biztosította a 2013-ban elmozdított egyiptomi elnököt, Mohamed Murszit és a mögötte álló Muzulmán Testvériség iszlamista szervezetet. Míg az iszlamisták uralta kormány megbuktatását Egyiptomban forradalomként ünneplik, addig Katar azt államcsínynek tartja. Mindazonáltal a két ország között az utóbbi hónapokban szaúdi közvetítéssel óvatos közeledés volt tapasztalható, amely mögött sokak szerint épp a dzsihadista csoportok elleni nemzetközi összefogás áll.

A másfél éve tartó viszályban mindvégig Egyiptomot támogató többi öböl menti ország ezúttal Katar mellé állt. Az egyiptomi kijelentésekre reagálva az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) főtitkára, Abdel-Latíf ez-Zajáni egy közleményben alaptalannak nevezte azokat a vádakat, amelyek szerint Katar a terrorizmust támogatná. Ezek az állítások szerinte figyelmen kívül hagyják a monarchia kitartó erőfeszítéseit a szélsőségesek elleni küzdelemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.