Katar cáfolja az IS felfegyverzését

A közel-keleti ország vezetése határozottan tagadja azt a vádat, miszerint az Iszlám Állam harcosait támogatná Szíriában.

Magas rangú katari vezetők elmondták, hogy csak mérsékelt katonai erőket támogatnak, mégpedig a CIA és egyéb nyugati és arab titkosszolgálatokkal szoros együttműködésben. Hangsúlyozták továbbá, hogy szigorú pénzügyi ellenőrzéseket is bevezettek az ügyben.

Korábban felmerült a gyanú, hogy Katar és támogatói fegyverekkel és jelentős összegekkel láttak el keményvonalas iszlamista csoportokat Szíriában. Katar titkosszolgálatának vezetője azonban kijelentette, hogy nincs titkolnivalójuk a felmerült váddal kapcsolatban, amit határozottan tagadott.

David Cohen, az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának illetékese szerint Katar és Kuvait nem tettek még eleget a szélsőséges erők támogatásának befagyasztása érdekében. Washington viszont már életbe léptette szankcióit egyes katariak ellen, akiket azzal vádolnak, hogy terrorista csoportokat támogattak számos országban, köztük Szíriában.

BBC tudósítója katari magas beosztású hivatalnokoktól megtudta, hogy folyamatos a vándorlás a mérsékelt erőkből az Iszlám Állam szélsőségesei felé. Hozzátették továbbá, hogy amióta 2012-ben a katari titkosszolgálat magára vállalta a felelősséget az állam szíriai politikájával összefüggésben, jelentős pénzügyi szigorításokat vezettek be, és számos terroristák támogatásával vádolt személyeket letartóztattak.

Katar szeptember óta támogatja az amerikai vezetésű erőket az Iszlám Állam ellen Szíriában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.